Is NLP een trucje?
”NLP is een trucje en daarom kan het niet goed zijn en kan het niet echt zijn”.
Eens in de zoveel tijd krijgen we te horen dat NLP niets meer is dan een verzameling trucjes. En wanneer dat gebeurt, lijkt het net alsof de spreker daarmee een statement wil maken.
Als je dat afzet tegen de duizenden mensen die door NLP hun leven getransformeerd hebben en zware problemen hebben overwonnen, dan moet het toch echt wel wat meer zijn dan dat…. Toch?
Wat is eigenlijk de basis van NLP?
De basis van NLP steunt op een aantal pijlers. Twee daarvan zijn:
- Neuroplasticiteit
- Motivatie richting
Neuroplasticiteit
Wikipedia zegt:
“Neurale plasticiteit (ook wel aangeduid als neuroplasticiteit, corticale plasticiteit of kortweg plasticiteit) duidt op veranderingen in de organisatie van de hersenen van individuen als gevolg van ontwikkeling, leren of ervaring. Neurale plasticiteit kan verschillende vormen aannemen.”
Lang heeft men gedacht dat het brein en hoe dit orgaan zich ontwikkelde al was vastgesteld bij de geboorte. Niets blijkt minder waar: de hersenen kunnen zich wel degelijk aanpassen en blijft dat doen je hele leven lang.
Volgens Dr. Norman Doigde (FRCPC, is a psychiatrist, psychoanalyst, and author of The Brain that Changes Itself (2007)) is de ontdekking dat ons brein ‘plastisch’ en aan verandering onderhevig is, dé ontdekking van ruim 400 jaar neurologisch onderzoek. De hersenen worden namelijk beïnvloed door onze zintuiglijke waarnemingen, handelingen en zelfs onze gedachten en verbeeldingen.
Hoe werkt het?
De hersenen hebben het vermogen om nieuwe verbindingen tussen neuronen (hersencellen) aan te maken. Hierdoor kan het brein zich reorganiseren. Iedere dag sterven miljoenen neuronen af, dus de hersenen moeten zich wel constant vernieuwen met nieuwe cellen. Neuroplasticiteit is dus een continu proces in je brein.
Ok… Dus ons brein is veranderbaar… en hoe werk dat in NLP?
Eigenlijk heel simpel… NLP leert je niets af… je leert er iets bij. Door te werken aan je communicatieve vaardigheden en het doen van de oefeningen creëer je nieuwe inzichten.
Dat nieuwe inzicht is niets meer dan een nieuwe verbinding van neuronen in je brein waardoor je een extra keuze hebt gekregen. Je mag altijd het oude blijven doen als je dat wilt, maar je hebt ook, door dat nieuwe inzicht een extra keuze gekregen.
Motivatierichting
De tweede pijler is onze motivatie richting “weg van Pijn in de richting naar Plezier”.
Als mens willen we weg van pijn, een onprettig gevoel, en hebben we liever plezier, een prettig gevoel.
Dat begint al als baby. Want voordat je kon praten had je wel degelijk met regelmaat een prettig of onprettig gevoel. Je had honger, of een volle broek of je had ergens pijn.
Omdat je nog geen taalvaardigheid had en niet kon communiceren met taal deed je wat evolutionair bepaald was: Huilen..
Doordat je huilde kwam je moeder of vader of verzorger bij je, gaf je voeding of verschoonde je en het onprettige gevoel maakte plaats voor een prettig gevoel. Op dat moment heb je iets heel belangrijks geleerd:
Als ik mij onprettig voel, moet ik iets doen en dan wordt mijn onprettige gevoel opgelost en vervangen door iets wat prettiger voelt.
We weten vanaf dat moment, onbewust, dat we iets moeten doen. We hebben het zelf in de hand.
In NLP werken we met alles wat jouw leven blokkeert. Wat voor jou onprettig voelt.
Door het beoefenen van NLP creëer je een nieuw inzicht waardoor je een keuze extra hebt om iets anders te doen dan daarvoor. En dat nieuwe inzicht levert je een prettiger gevoel op dan het voorgaande.
Grip op jouw leven
Dus Neuroplasticiteit en de motivatierichting samen zorgen ervoor dat je grip krijgt op jouw leven. Dat je jouw leven mooier en completer kunt maken en dat je al jouw doelen kunt gaan bereiken… Wat het ook is…
En dat is de reden waarom duizenden mensen hun leven hebben kunnen transformeren en hun problemen hebben kunnen ombuigen in nieuwe kansen.
Ervaar zelf dat NLP geen trucje is. Wil je meer weten over NLP?
Kijk dan even op de site