Frank Pucelik
Frank Pucelik

Frank Pucelik

Frank Pucelik

Een verhaal moet ergens beginnen. Daarom starten we bij de eerste jaren van Franks volwassen leven. Frank Pucelik deed in 1963 eindexamen in San Diego, Californië. Hij ging naar het plaatselijk openbaar hoger onderwijs en stopte daar na drie maanden mee. Geen goed idee, je studie staken in 1965. Een paar maanden later kreeg Frank de brief van Uncle Sam. Hij ging na zijn school direct door naar de marine. Toen Frank werd opgeroepen voor de dienstplicht scoorde hij te hoog op de intelligentietests en werd daarom direct na de basisopleiding ingedeeld bij de Hospital Corpsman School (opleiding voor de geneeskundige troepen). Dit was rond de tijd van de oorlog in Vietnam en hij werd overgeplaatst naar Japan. Hij bracht een heel mooi jaar door werkend in een militair hospitaal en golfend in Japan, zijn eerste stationering na zijn medische militaire opleiding.’

Helaas voor Frank werd hij na het voltooien van zijn opleiding naar Vietnam overgeplaatst en de daaruit voortvloeiende jungle-ervaringen eisten hun zware tol. Frank zag hoe, naast de vele doden, het Amerikaanse leger de soldaten die het overleefden repatrieerde naar Amerika. In zijn optiek kwamen alleen hun lichamen terug, maar hun verstand bleef in de oorlog. Als bewijs hiervan openbaarde Frank de alarmerende statistiek dat 57.000 Amerikaanse soldaten stierven in Vietnam, terwijl nog eens 65.000 Amerikaanse soldaten zelfmoord pleegden in de 10 jaar onmiddellijk na de Vietnam oorlog!

De begin jaren van NLP of liever gezegd META

Frank’s NLP verhaal begon 50 jaar geleden. In die tijd was hij getrouwd met Judith DeLozier en samen hebben ze één zoon uit dat huwelijk. Ook gaf hij samen met Richard Bandler Gestalt lessen aan de universiteit van Santa Cruz in Californië. Zij nodigden John Grinder uit om meer structuur aan hun theorieën toe te voegen. Samen hebben zij het Meta Model geformaliseerd, dat tegenwoordig bekend staat als NLP.

In het midden of tegen het eind van 1971 was hij bezig met co-counseling van medestudenten en het overbrengen van de gestalt-benadering aan jongere studenten, waarin hij zich, tijdens zijn collegetijd in San Diego, uitgebreid had verdiept. Daarnaast gaf hij ook veel training aan medecounselors in het ‘terug op aarde praten’ van studenten die lsd hadden genomen en een ‘bad trip’ hadden. Voor hem was dit redelijk eenvoudig werk. Schreeuwende en soms gewelddadige cliënten waren niet zo moeilijk om mee om te gaan als je in Zuidoost-Azië was geweest. Hij maakte naam als ‘de vent die met elke drugsgerelateerde crisis kan omgaan’ en hij genoot van het respect en de reputatie die dat opleverde.

Ongeveer in die tijd ontmoette hij iemand die Richard Bandler heette, die nogal op hem leek qua mentaliteit en intelligentie. Ze sloten behoorlijk goed bij elkaar aan en begonnen samen gestalt-groepen te draaien. Nadat ze deze sessies samen een paar maanden hadden gedaan, nodigde Richard een nieuwe professor in de linguïstiek uit in hun groepen, om te zien of er interessante taalkundige en andere patronen in hun gedrag te observeren waren, dan wel ideeën bestonden die konden helpen om nog beter te worden dan ze al waren. Na drie of vier sessies met John Grinder (die nieuwe linguïstische professor) als waarnemer in hun groepen wisten ze dat ze iets heel bijzonders op het spoor waren. Dit kwam door de vragen die John hen stelde. Die nodigden uit tot verder nadenken. Naar Frank’s mening was het gedurende deze drie of vier gestalt-trainingsgroepssessies dat NLP/Meta werd geboren.

Gedurende die eerste paar maanden van hun interacties waren het alleen John, Richard en Frank, maar algauw kwamen er groepsleden bij. Tijdens Johns colleges en tijdens de gestalt-trainingsbijeenkomsten van Richard en Frank kwamen zij mensen tegen die ze wel zagen zitten of kwamen er mensen naar hun toe om te vragen of ze bij de ‘studiegroep’ mochten. En zo gingen ze van start. In mijn visie is deze groep de ‘eerste generatie’ NLP’ers. Tot deze groep behoorden Joyce Michaelson, Trevelyan Houck, Marilyn Moskowitz, Jeff Paris, Lisa Chiara, Ilene McCloud, Ken Block, Terry Rooney, Jody Bruce, Bill Polansky, en Devra Canter.

In deze vroege jaren speelden ze met de patronen van Carlos Castaneda, Carl Rogers, Virginia Satir, Fritz Perls, Gregory Bateson, John Lilly en anderen. Hierdoor konden ze de meest voorkomende misvatting in de psychotherapie verklaren. Elk model voorgestaan door een bepaalde stroming of therapeutische school was gedoemd vaker wel dan niet te falen.

Natuurlijk is het daarom nodig dat de therapeut het therapie systeem afstemt op de cliënt, in plaats van te proberen de cliënt aan het systeem aan te passen. Dat werd de grond gedachte van META-NLP. NLP had eind jaren ’70 een enorm potentieel ontwikkeld om mensen effectief en efficiënt te helpen om van een groot scala van problemen af te komen. En de volgende stap zou worden NLP aan het grote publiek bekend maken…

En dan ga je weg…

Om redenen die wij alleen in de training onthullen is Frank uiteindelijk vertrokken uit Santa Cruz en heeft alle kennis van NLP meegenomen. De achterblijvers Richard en John misten het complete plaatje van NLP en dat is tot op de dag van vandaag een van de redenen dat hun verschillende manieren van NLP trainen zoveel van elkaar afwijken. Veel mensen zijn dus getraind in een deel van de informatie en niet te complete informatie.

 

Frank Pucelik werd na veel omzwervingen een business-trainer van internationale faam, hij staat op de lijst van Top-100 Amerikaanse business-trainers en is een van de drie grondleggers van neuro-linguïstisch programmeren, de auteur van een aantal boeken over psychologie en artikelen over personeelsmanagement, motivatie, werken met informatie. Frank Pucelik is hoogleraar interpersoonlijke relaties (postacademische school, Oklahoma City University, Norman, Oklahoma, VS – 1983-1987).

Frank werkt sinds 1998 als langetermijnconsulent op basis van Peace Corps (door USAID gesponsord programma, dat diensten levert van professionele Amerikaanse businessconsultants aan Oekraïense bedrijven). Hij geeft regelmatig seminars en neemt deel aan educatieve conferenties van internationale studentenorganisaties zoals AIESEC, FLEX, JCI, SIFE, AEGEE enz.

Elk jaar leidt Frank Pucelik meer dan 2000 midden- en topmanagers op van de meest succesvolle bedrijven in Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland en Letland. Frank Pucelik ondersteunt vijf rehabilitatiecentra voor jongeren met drugsverslaving; er zijn meer centra die worden geopend. Hij is een vaste spreker op vooraanstaande conferenties, tentoonstellingen, fora en andere educatieve evenementen in Oekraïne.

Frank Pucelik is de 1ste grondlegger van NLP en de man die de geheimen van NLP als geen ander kent. Vriendelijk van aard, open om te delen, communicatief scherp als een scheermes en altijd in vrolijke dynamiek.

Reactie plaatsen