De stilte doorbreken

Bewustwording tijdens de week van Suïcidaliteit

 

De Week van Suïcidaliteit, die loopt van 9 tot 15 september is vooral bedoeld voor het vergroten van bewustwording rondom suïcidaliteit, het doorbreken van de stilte, en het bieden van hoop. Het is een moment waarop we worden uitgenodigd stil te staan bij de mensen die worstelen met donkere gedachten. Waarop we deze mensen en hun directe familie begrip en steun willen bieden zodat deze zware gevoelens bespreekbaar kunnen worden. De bedoeling van deze week is ook, laten zien dat niemand er alleen voor staat en dat openheid en verbinding de eerste stappen zijn naar preventie en herstel.

Suïcidaliteit onder jongvolwassenen tot 30 jaar

Uit de laatste onderzoeksgegevens blijkt dat suïcidaliteit het meest voorkomt bij jongvolwassenen tot de leeftijd van ca 30 jaar. De grootste reden voor suïcidaliteit bij jongvolwassenen tot 30 jaar in Nederland is complex en vaak een combinatie van verschillende factoren. Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste oorzaken onder andere te maken hebben met psychische problemen, zoals depressie en angststoornissen. Ook eetstoornissen zijn een belangrijk onderdeel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over persoonlijke en maatschappelijke druk

Deze factoren leiden lang niet altijd direct tot suïcide gedachten, maar ze dragen zeker bij aan het ontwikkelen van een diep gevoel van controle verlies, wanhoop en zinloosheid. Preventie zou een belangrijk onderdeel moeten zijn ter voorkoming. Maar daar ligt nu juist ook het probleem. Velen leiden in stilte en zijn meesters in het verbergen van hun ware gevoelens. Denk alleen maar aan Robin Williams voor wie zijn suïcide als een volslagen verrassing kwam.  

Wat voedt suïcidaliteit

Uit internationale studies blijkt het in veel gevallen te gaat om een diepgeworteld gevoel van machteloosheid, ontstaan en gekoppeld aan één of meer significante emotionele gebeurtenissen.
 In andere gevallen is het een aaneenschakeling van vele “kleinere” en soms onbewuste ervaringen, veelal in  de vroegkinderlijke periode. De Sleutel hierbij is dat deze gebeurtenissen niet worden herkend als emotioneel significant. Belangrijk is wel te vermelden dat niemand daar schuld aan heeft. Schuld bestaat niet in dit verhaal. Niet bij ouders, niet bij school of vrienden, niet bij de persoon zelf. Nee, er is geen schuld. De manier waarop we leven en omgaan met de dagelijkse beslommeringen is gemeengoed en geaccepteerd en wordt niet herkend als een mogelijk probleem of oorzaak. We staan er niet meer bij stil dat onze huidige leefstijl eigenlijk niet past bij hoe we als mens neurologisch zijn opgebouwd.

Alleen wanneer het een duidelijke oorzaak heeft, zoals seksueel misbruik of geweld en onderdrukking binnen het gezin, dan zijn we gewaarschuwd en kunnen we een begeleiding richten op preventie en heling. En zelfs dan is het nog een behoorlijke opgaaf (zeker voor ouders) om die begeleiding te geven.

In mijn eigen directe omgeving heeft een jonge vrouw de hierboven beschreven problematiek ervaren en heeft onder andere een eetstoornis ontwikkeld. Ook zij werd suïcidaal. De ouders waren gewaarschuwd dat op latere leeftijd de gevolgen van haar vroegkinderlijke ervaringen gevolgen zou hebben. En inderdaad was dit het geval.
 Gelukkig, en niet in de minste plaats door haar eigen bereidheid te blijven zoeken naar een oplossing, heeft ze een andere weg kunnen vinden. Door een contact met een ervaren NLP-beoefenaar werd het juiste deurtje geopend waardoor er licht mocht binnenkomen in haar donkere bestaan. Vanaf dat moment kon heling plaatsvinden. In een meer recent geval vertelde een cliënt dat wij, met onze holistische manier van werken, haar redding zijn geweest

Is NLP de oplossing?

Wij geloven met heel ons hart dat je niets moet uitsluiten. Ga in ieder geval en als eerste het gesprek aan met een persoon bij wie jij je veilig kunt voelen. Praat! Ook over je gevoel om jouw  leven te willen beëindigen. Vertel wat er in je omgaat…

De eerste gang is altijd de huisarts en een verwijzing naar de GGZ of een gespecialiseerde psycholoog of psychiater. Misschien heb je die stap al genomen. Zo niet, neem dan die beslissing en indien nodig samen met iemand die je vertrouwt. Iemand die zonder oordeel kan luisteren naar jouw verhaal…en je steun kan geven.

Daarnaast, sta ook open voor andere benaderingen die in samenwerking met een regulier traject jou kunnen helpen. Wij geloven in een holistische benadering waarbij we alle (alternatieve) vormen naast de reguliere aanpak inzetten om jou te helpen.
 Binnen onze praktijk werken we veel samen met psychologen, GGZ en andere zorg professionals waarbij onze aanpak met NLP, Hypnose, Heartmath, Systemisch werken, IEMT, Aromatherapie, energetisch werk etc, complementair is aan de reguliere behandeling.

Niet een voor een iets proberen maar in goed overleg samenwerken en een holistische persoonlijke behandeling uitvoeren.

Veel cliënten hebben zo weer een nieuw pad kunnen vinden. Het is lang niet altijd makkelijk.. Maar met de juiste steun en hulp is dat ook voor jou weggelegd.

We wensen iedereen die met deze problematiek te maken heeft, hetzij persoonlijk of in jou directe naaste omgeving alle sterkte en liefde toe.