Wat is NLP (Neuro Linguistisch Programmeren)
Wat is NLP
NLP artikelen
Jack Smit
NLP artikelen
03/20/2024
4 min
0

Wat is NLP

03/20/2024
4 min
0

De betekenis van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)

Volgens de ontwikkelaars, Bandler, Grinder en Pucelik,  gaat NLP vooral over een attitude (levenswijze). NLP is een methodiek die kan worden ingezet voor krachtige persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie. De letters NLP staan voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in bijvoorbeeld jouw drijfveren, jouw motivaties en jouw handelen. NLP wordt daarom steeds vaker in allerlei beroepen en omgevingen toegepast. Voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen kan een NLP Opleiding uitkomst bieden

Het uitgangspunt van NLP is dat ieder mens alle vaardigheden al in zich heeft om een mooi en vreugdevol  leven te kunnen leiden. Ook maken we in ons leven van alles mee waardoor de mooie kant van het leven verstoord kan worden. Vaak is dat een grote indrukwekkende gebeurtenis, die ons leven op zijn kop zet,  of een serie van kleinere maar nog steeds ingrijpende gebeurtenissen die uiteindelijk hun sporen achterlaten.

NLP leren en toepassen, gaat daarom over het ontdekken 'hoe' jij de dingen doet die je doet en hoe je (indien gewenst) deze kunt veranderen. Hoe reageer jij (communicatie en gedrag) op dat wat je waarneemt en hoe zou je dat effectiever of anders kunnen doen? NLP is op verschillende manieren beschreven als de techniek van de mind en de studie van succes.

Waar gaat het dan vooral om?

 • Zelf bepalen hoe je je voelt, wat je denkt en doet.
 • De vrijheid hebben om jezelf te zijn.
 • Je zelfverzekerd voelen in situaties waarin je voorheen angstig, boos of onzeker was.
 • Authentiek zijn en je gedragen naar je volle potentieel.
 • Goed voor jezelf zorgen en betere communicatie met anderen.
 • Energiek en passievol zijn.
 • Je ambitie vinden en durven nastreven.
 • Innerlijke rust, balans, vrijheid en liefde ervaren en deze kunnen delen met anderen

Dus als je de vraag stelt "wat is NLP" dan hoop ik dat je hiermee wat meer duidelijkheid hebt verkregen.
En lees gerust verder, want er is nog veel meer te vertellen over dit machtig mooie onderwerp.

Waar komt NLP eigenlijk vandaan?

Uiteraard moet je dan ook even kijken naar de ontstaansgeschiedenis van NLP

NLP werd in de jaren 70 bedacht aan de Universiteit van California. Het driemanschap dat hier de credits voor mogen nemen zijn John Grinder,  Richard Bandler en Frank Pucelik. Zij onderzochten de processen van communicatie en verandering. Vooral omdat er een aantal therapeuten waren die veel betere resultaten behaalden dan welke therapeut dan ook. Zelf konden deze therapeuten niet goed uitleggen wat zij dan anders deden. Vandaar dat de heren antwoord wilden krijgen op de vraag wat therapeuten als Virginia Satir, Fritz Perls en Milton H. Erickson zo bijzonder maakten. Grinder, Bandler en Pucelik bestudeerden (modelleerden) de technieken en de resultaten. Ze kwamen tot de conclusie dat het communicatieproces tussen mensen gebaseerd is op neuropsychologie, cybernetica en taal. Bovendien ontdekten ze dat dit proces te beïnvloeden is met gebruikmaking van Neuroplasticiteit. Vanuit dat gegeven ontstond  de naam Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP).

Neuro

 Neuro: Het zenuwstelsel verwerkt ervaringen via 5 zintuigen:

 •  Gezichtsvermogen
 •  Gehoor
 •  Tastzin
 •  Reukzin
 •  Smaakzin
 •  Linguïstisch

 Interne representaties (voorstellingen) worden gecodeerd, geordend en krijgen betekenis door:

 •  Beelden (visueel)
 •  Geluiden (auditief)
 •  Gevoelens (kinsthetisch)
 •  Geuren (olfactoir)
 •  Smaken (gustatoir)
 •  Taal (auditief digitaal)

 Programmeren

 Het ontdekken, gebruiken en veranderen van de onbewuste patronen in het zenuwstelsel om specifieke en gewenste uitkomsten te bereiken.

 • Je leert om helderder en zuiverder met jezelf en anderen te communiceren.
 • Je leert hoe je invloed op je gedachten en mentale staat kunt hebben.
 • Je leert om effectiever te communiceren, zowel zakelijk als privé.
 • Je ontdekt hoe je overkomt bij anderen en wat de motivatie is achter je handelen en je gedrag.

NLP resultatenNLP geeft je een ander perspectief

Nog enkele aanvullende leuke wetenswaardigheden over NLP

NLP, oftewel Neuro-linguïstisch Programmeren, is als een caleidoscoop van inzichten en technieken die ons helpen om beter te begrijpen hoe onze geest werkt en hoe we die kunnen optimaliseren voor groei en verandering. Het is als een gereedschapskist vol met slimme trucjes en methoden om onze communicatie te verbeteren, onze gedachten te sturen en onze emoties te beheersen.

Een van de basisprincipes van NLP is dat onze ervaringen worden gevormd door de interactie tussen onze zintuigen (neuro), de taal die we gebruiken (linguïstisch) en de patronen die we hanteren om onze wereld te begrijpen en vorm te geven (programmeren). Met andere woorden, het is een manier om de 'software' van onze geest te begrijpen en aan te passen voor betere resultaten.

Een interessant aspect van NLP is het idee van modellering. Dit houdt in dat we succesvol gedrag en denkpatronen van anderen kunnen observeren, analyseren en vervolgens overnemen om onze eigen prestaties te verbeteren. Of het nu gaat om effectieve communicatie, zelfmotivatie of het overwinnen van angsten, NLP biedt een schat aan technieken die ons kunnen helpen om onze doelen te bereiken.

Een ander belangrijk onderdeel van NLP is het gebruik van taalpatronen en hypnose om verandering in onszelf en anderen te bewerkstelligen. Door bewust gebruik te maken van specifieke woorden, zinsconstructies en non-verbale signalen, kunnen we anderen beïnvloeden en onze eigen mindset versterken.

Wat NLP echt krachtig maakt, is dat het niet alleen gaat om het begrijpen van onze geest, maar ook om het toepassen van die kennis in de praktijk. Of je nu een coach bent die anderen helpt hun doelen te bereiken, een therapeut die mensen helpt bij het overwinnen van trauma's, of gewoon iemand die zijn eigen leven wil verbeteren, NLP biedt een scala aan tools en technieken die je kunnen helpen om het beste uit jezelf en anderen te halen.

Dus, of je nu nieuwsgierig bent naar hoe je effectiever kunt communiceren, je persoonlijke groei wilt versnellen, of gewoon geïnteresseerd bent in het menselijk brein, NLP heeft voor iedereen wel iets te bieden. Het is als een reis door de wonderlijke wereld van de geest, waarbij elke ontdekking je dichter bij jezelf en anderen brengt.

Reacties
Categorieën