Generalisaties, vervormingen en deleties (weglatingen)
Generalisaties, vervormingen en deleties (weglatingen)

Generalisaties, vervormingen en deleties (weglatingen)

Generalisaties, vervormingen en deleties (weglatingen)

De kracht van Focus

Focus is kracht. Waar je op focust is waar je energie naartoe gaat. 

“Energy flows where your attention goes”. Een universele basiswet.

Misschien herinner je je nog je rijlessen, dat als je focust op waar je naartoe wilt, dat dat is waar de auto vanzelf heen gaat. Het is met fietsen net zo, je kijkt altijd bewust of onbewust iets verder voor je uit.

Als je dus focust op wat je wilt bereiken (in plaats van op dat wat je moet) dan krijg je energie. Je kunt het beste focussen op de voordelen die je ervaart op het moment dat je jouw doel hebt bereikt, in plaats van op de pijn die je ervaart op de weg naar je doel. Pijn zorgt ervoor dat je afhaakt en kost je veel energie. Het vooruitzicht op een leuke beloning trekt je juist door de pijn heen. Denk aan wat je wílt doen, in plaats van aan wat je móét doen. Zorg dat jouw weg een bewuste keuze is, op die manier haal je de druk en stress eraf voor jezelf. Focus vooral op wat je WEL wilt!

Daarnaast hebben we vaak de neiging om de werkelijkheid te vervormen. Sommigen noemen het rationaliseren anderen noemen het realistisch zijn. Maar altijd denken we dat we kijken naar de werkelijkheid. Maar wat is eigenlijk die werkelijkheid?

In werkelijkheid passen we hetgeen we zien aan, aan dat wat al in onszelf aanwezig is. We vervormen, we generaliseren en we laten dingen weg. Lees ook: het communicatiemodel

Generalisaties

Wij hebben als mens het vermogen om de dingen die op elkaar lijken als hetzelfde te gaan zien. Als we een ervaring hebben, zijn we geneigd te denken dat het dan op die manier altijd zo zal zijn. We maken er dan een algemene regel van.

Bijvoorbeeld… ik heb een keer haring gegeten en dat was vies.. dus ik eet geen vis meer want ik vind vis niet lekker…   (Alle vis is vies)

Vervormingen

Wanneer we kijken naar de wereld, zullen we het beeld zo willen aanpassen dat we zien wat we verwachten. Desnoods passen we het beeld aan zodat we het weer begrijpen. Als we er dan van overtuigd zijn, dan is er geen enkele bewijsvoering sterk genoeg om ons op andere gedachten te brengen.

Weglatingen

Alles wat niet in ons model van de wereld past nemen we niet waar. We zien alleen dat wat we willen zien. Als we anders kijken naar de wereld zien we ook andere dingen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer filters en denkprocessen. Alles bij elkaar vormt het dan een soort van raamwerk waardoor wij de wereld beschouwen. Dat is dan jouw denkwereld of referentiekader.

In NLP noemen we dit “model van de wereld”, of M.O.W. (model of the world).

Het model van de wereld

Het MOW zorgt er dus voor dat objectief waarnemen niet bestaat. Je kijkt naar de wereld door een soort gekleurde bril. We gaan uit van een groot aantal aannames waaronder:

Je denkt dat jouw realiteit ook de realiteit voor de ander is.

Je interpreteert de werkelijkheid zodat hij past in jouw model van de wereld.

Soms accepteren mensen de werkelijkheid niet omdat het iets over hun denken prijsgeeft.

Je verbergt de werkelijkheid omdat het je een naar gevoel geeft.

Je verwerpt de werkelijkheid omdat het tegen jouw gevoel indruist.

En nog veel meer…..

Reactie plaatsen