Het G6-model
G6-model

Het G6-model

Het G6-model

Prikkels… wie heeft er geen last van. Tegenwoordig zijn er prikkels overal om ons heen, en het worden er steeds meer. Ons brein is niet in staat om alles te verwerken. Daarom filtert ons brein alle informatie en pakt er alleen uit waarvan het denkt dat dat belangrijk voor ons is.

Het filterproces gebeurt op drie manieren. Namelijk door het weglaten, het vervormen en het generaliseren van informatie. Dit proces is heel belangrijk voor ons brein zodat wij de wereld die wij ervaren ook daadwerkelijk kunnen interpreteren. Iedereen doet dat anders. En soms gaat dat fout. Hierdoor kan het soms zo zijn dat we dan hele belangrijke informatie missen.

Hoe werkt het G6-model

het G6 model

Gebeurtenis    Gewaarwording   Gedachten   Gevoel   Gedrag   Gevolg

Bij een gebeurtenis die je waarneemt (gewaarwording) start er een proces in jouw brein. Je vult dingen in (gedachten), ontbrekende informatie wordt aangevuld, je onthoudt alleen wat je denkt dat er is gebeurd (het wordt jouw interpretatie). Soms laat je onbewust dingen weg. Dingen die je denkt niet te hebben gezien of dingen die je niet wilde of kon zien. Je maakt er iets algemeens van of je vervormt dingen.

Nadat je dit allemaal hebt gedaan blijft er niets meer over dan een “gepimpte” versie van de werkelijkheid. Aan deze informatie “plakt” je brein emoties (gevoel) die op dat moment worden ervaren en zo wordt het één geheel en je brein twijfelt niet aan de echtheid ervan. Die “gepimpte” versie sla je op in je geheugen en elke keer dat je die gebeurtenis terughaalt in je bewuste, wordt de herinnering bijgewerkt met eventuele aanvullende informatie. Zo herinner je je uiteindelijk alleen de herinnering van de herinnering.  De emotie die aan de gebeurtenis is gekoppeld vormt het gedrag dat jij vervolgens laat zien. Dat gedrag heeft een gevolg en daardoor worden weer nieuwe gebeurtenissen gecreëerd.

Reactie plaatsen