De zes menselijke basisbehoeftes in NLP
Menselijke basis behoeften

De zes menselijke basisbehoeftes in NLP

De zes menselijke basisbehoeften


Als mensen hebben wij allemaal basisbehoeftes waaraan wij in het dagelijks leven proberen te voldoen. Of het nu bewust of onbewust gebeurd. Wij zullen proberen de behoeftes die het meest belangrijk zijn voor ons te vervullen.

Onze kwaliteit van leven kan beïnvloed zijn door de manier waarop we dat doen. We kunnen trachten onze behoeftes te bevredigen. Dit op een negatieve, schadelijke manier of op een positieve, versterkende wijze. Als de manier waarop we deze behoeftes proberen te vervullen niet overeenkomt met onze waarden, dan voelen we dat het botst. Het voelt gewoon niet lekker. Als we in staat zijn om onze behoeftes af te stemmen met onze hoogste waarden, dan voelen we ons compleet en voldaan.

Volgens de Human Needs Psychology zijn er zes basisbehoeftes die universeel zijn en die we allemaal in verschillende mate proberen te vervullen.

  • De behoefte aan zekerheid, stabiliteit en betrouwbaarheid.
  • Variatie/Onzekerheid. De behoefte aan verandering, stimulatie en uitdagingen.
  • De behoefte belangrijk zijn en serieus worden genomen.
  • Liefde en Verbondenheid. De behoefte om lief te hebben en liefgehad te worden en je verbonden te voelen met anderen.
  • Ook de behoefte om te groeien, te verbeteren en te ontwikkelen, zowel qua karakter als in geest.
  • De behoefte om te geven, anderen te helpen en een verschil te maken.


Ontdekken welke behoeftes het meest belangrijk zijn voor ons. EN hoe we proberen die behoeftes te vervullen is een essentiële stap richting meer harmonie in ons leven en onze relaties.

  • Welke behoeftes zijn het meest belangrijk voor jou?
  • Wat doe je om aan deze behoeftes te voldoen?
  • Voldoe je aan deze behoeftes op een versterkende manier of een destructieve manier?
  • zes basisbehoeftes

6 basisbehoeften toegelicht:

Zekerheid

Iedereen wilt zich veilig voelen, pijn vermijden, en we willen ons comfortabel voelen in onze omgeving en onze relaties. De mate waarin zekerheid nodig of gewenst is varieert echter van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan een kamer en een werkloosheidsuitkering. Anderen voelen zich alleen zeker als ze minstens een miljoen per jaar verdienen.

Variatie / Verscheidenheid / Onzekerheid

We hebben afwisseling en uitdagingen nodig die onze emotionele en lichamelijke reikwijdte vergroten. Ons lichaam, onze geest en ons emotionele welzijn hebben allen onzekerheid, oefening, spanning en verrassing nodig. Iemand die dag in, dag uit dezelfde routine beleeft zal op zoek gaan naar veranderingen en uitdagingen.

Belangrijkheid

Ieder mens heeft de basisbehoefte zich belangrijk, nodig en gewild te voelen. Om onszelf belangrijk te voelen vergelijken we onszelf met anderen. Voor sommigen komt belangrijkheid voort uit het onderhouden van het gezin, voor anderen kan het doen van zinvol werk dit gevoel geven. Er zijn mensen die belangrijkheid vinden in falen, ergens het slechtste in zijn of in het hebben van een heel laag zelfbeeld. Ongeacht de mate waarin dit plaatsvindt, heeft iedereen het nodig om zich belangrijk te voelen.

Liefde en connectie

Iedereen streeft naar en hoopt op liefde. Deze behoefte aan liefde duurt ons hele leven lang en wordt belichaamd door het concept van de romantische liefde waarin er één persoon zijn leven aan ons zal wijden en ons compleet zal laten doen voelen. In sommige culturen bestaat er niet zoiets als romantische liefde, het wordt vervangen door de liefde van familie, vrienden en stamleden. Sommige mensen zullen bijna nooit liefde ervaren, hoewel ze wel een connectie met anderen hebben, in de maatschappij of op het werk. De noodzaak om bemind te worden is karakteristiek voor alle menselijke wezens.

Groei

 We moeten ons voortdurend ontwikkelen: emotioneel, intellectueel en spiritueel. We groeien en veranderen fysiek als wij ontwikkelen van kindertijd naar volwassenheid en ouderdom. Alles wat je hebt in het leven dat je wilt houden, zoals geld, je gezondheid, je relaties, je geluk en liefde, zal moeten worden onderhouden, ontwikkeld en uitgebreid, anders sterft het af. Sommigen stillen hun behoefte aan groei door te sporten of te lezen, anderen hebben het nodig om te studeren of steeds nieuwe dingen te leren om het gevoel te hebben dat ze echt groeien.

Bijdragen/delen

Iedereen wil het idee hebben ergens aan bij te dragen en te delen. Het leven is niet compleet zonder het gevoel te hebben een bijdrage te leveren aan anderen of aan een doel. Het ligt in de natuur van de mensen om terug te willen geven, om een stempel te drukken op de wereld. Geven aan anderen kan betekenen dat je vrijwilligerswerk doet, een donatie geeft aan het goede doel, een boom plant, een boek schrijft of iemand kinderen schenkt.

Reactie plaatsen