Outcome sequitor
Outcome sequitor

Outcome sequitor

Outcome sequitor

De term outcome sequitor betekent ‘dat wat volgt op de outcome’. Wat gaat er gebeuren als je de outcome bereikt hebt? Wat is het effect of zijn de consequenties op de lange termijn van je outcome? Sommige doelen dienen een groter doel dat verder weg ligt. Zo kan een student tegen een bepaalde toets opzien. Hij stelt zichzelf als doel: ik wil deze toets halen en de outcome sequitor is dan dat hij via dit doel zijn diploma kan behalen.

Het onderzoeken van de outcome sequitor heeft ook een ecologisch doel. Veel doelen die zich afspelen in de context van relaties, gezin, werk kunnen een reeks effecten teweegbrengen als ze behaald worden. Het vermogen om een doel wel of niet te behalen kan zeer afhankelijk zijn van de zogenaamde ‘secundaire winst’. Wat wint iemand ermee om het doel niet te bereiken? Wat wint iemand ermee om het doel wel te bereiken?

De outcome sequitor gaat enerzijds over de gedragsmatige consequenties in de specifieke omgeving van een outcome, maar vooral ook over het hoge doel dat je bereikt met de outcome. Het is de outcome van een outcome. Het is de positieve intentie van een outcome, vaak uit te drukken in een waarde. Achter elk doel schuilt een hoger gelegen doel.

Hoe vraag je naar de outcome sequitor?

Door eenvoudigweg de vraag te stellen: als je je doel (outcome) bereikt hebt, wat zal er dan gebeuren, met jou, met je omgeving?

Doorvragen naar de outcome sequitor geeft aanwijzingen voor de ecologie van een doel: de consequenties en de omgeving. Als je je outcome bereikt hebt, wat zal dit voor je betekenen (wat zal dit voor je doen)?

Voorbeeld: ik wil de loterij winnen.

Als ik dan ga doorvragen naar de outcome sequitor komt je tot inzicht wat er achter het loterij-doel ligt.

Bijvoorbeeld:

Vraag 1:               Wat wil je bereiken?

Antwoord:          Ik wil de loterij winnen.

Vraag 2:              Als je de loterij gewonnen hebt, wat zal dat voor je betekenen?

Antwoord:          Dat ik niet meer vast zit in mijn huidige leven.

Vraag 3:              En als je niet meer vast zit, wat is er dan wel?

Antwoord:          Dan heb ik meer mogelijkheden om te doen wat ik wil.

Vraag 4:              En als je meer mogelijkheden hebt om te doen wat je wilt, wat zal dit voor je doen?

Antwoord:          Dat geeft me vrijheid.

Vraag 5:              Dus wat je met het winnen van de loterij wilt bereiken, is het genereren van meer vrijheid.

Antwoord:         Ja, dat klopt.

Vraag 6:            Op welke andere manieren zou jij vrijheid kunnen ervaren in je huidige leven?

Je hebt nu een invalshoek gevonden voor het stellen van een doel dat binnen het eigen vermogen ligt, en dat is het winnen van de loterij niet (oorzaak versus gevolg). En dat is gelijk de volgende stap… voldoet jouw outcome aan de vormvoorwaarden die belangrijk zijn bij het stellen van doelen?

Reactie plaatsen