Lichaam én geest moeten tot rust komen.
De coronacrisis is ons aan het uitputten. We worden vergeetachtig, krijgen een kort lontje en raken sneller emotioneel. Het zijn allemaal symptomen die ons vertellen dat er meer aan de hand is, dan wat we aan de oppervlakte zien. Neem de tijd om weer te herstellen. Investeer in jezelf. Zorg voor jezelf.
Veel mensen begrijpen niet waarom ze zo moe zijn geraakt of waarom ze wat sneller geïrriteerd raken. “Wij horen mensen zeggen: dat nieuws over Corona, waar hebben we het nu écht over? Waar gaat dit heen?
Elke dag coronanieuws maakt je onbewust alerter en vaak angstiger. Je voelt je minder veilig. Heb ik volgende week nog werk? Gaat het goed met mijn ouders? Mag ik nog wel contact hebben met familie, vrienden? Behoud ik wel mijn ‘rechten’, mijn keuzevrijheid… Noem maar op. Door die mentale zorgen gaan ook lichamelijke processen iets harder werken. Dat veroorzaakt stress, en ook nog langdurig.
Stress helpt je focussen
Een beetje stress op zijn tijd is in principe niet verkeerd. Stress zorgt voor energie, het maakt je actiever. Je hartslag gaat omhoog, je bloedsuikerspiegel stijgt en je kunt je beter focussen. Die verhoogde alertheid heb je nodig om een mooie prestatie te kunnen leveren.
Daar is niets mis mee. Maar een stressvolle periode heeft een onderschat effect op je lijf. En daar moet je van herstellen. Je lijf moet regelmatig terug naar het basisgevoel van rust, zodat je ’s ochtends uitgerust wakker wordt en je je fit blijft voelen. Het is dus belangrijk dat je leert hoe je de “stress effecten” in je lijf kunt resetten. Veel mensen denken dat herstellen van stress vooral psychologisch is. “Als je je maar sterk genoeg houdt, komt het vanzelf goed”.
Maar zo is het niet. Niet alleen. Het is ook lichamelijk. Als je structureel te weinig herstelt, gaat je lichaam zich aanpassen aan de overactiviteit en kom je in een negatieve spiraal terecht. Je hartslag blijft een beetje hoger, je spieren blijven gespannen en je ademhaling blijft hoog en je komt minder tot rust. Zo wordt je steeds vermoeider, meer gespannen en je kan burn-out raken.
Hoe herstel je van (corona)stress?
De makkelijkste manier om goed te herstellen is om regelmatig je ademhaling bewust rustiger en dieper te maken, door middel van een buikademhaling. Geleidelijk 5 seconden inademen en 5 seconden uitademen. Vooral op die momenten dat je je wat meer “gestressed” voelt. Ga op tijd naar bed, leg je telefoon weg en doe even 5 minuten deze ademhalingsoefening terwijl je een hele mooie herinnering in je gedachten neemt. Wat ook werkt: maak iedere dag een wandeling. Kies voor matige inspanning. Haal een frisse neus en probeer ervan te genieten. Je conditie flink oppeppen? Geen goed idee, vinden wij. Bij intensief sporten hoort ook intensief herstellen. Dat is niet handig als je lijf al aangeeft dat het rust nodig heeft.
Tijd en aandacht
Ook belangrijk: doe wat je leuk vindt. Vaak doen we onbewust dingen voor de vorm, omdat we denken dat het moet of omdat we vinden dat het hoort. Maar eigenlijk hebben we er geen zin in. Als je al vermoeid bent en je blijft dingen op je tandvlees doen, dan levert dat alleen maar meer stress op. Daar worden we niet gelukkig van.
Geluk zit niet zozeer in materiële zaken, maar in het doen van dingen waar je plezier aan beleefd. Een belangrijk onderdeel daarvan is: Zorg voor jezelf.
Neem jezelf in acht. Vraag jezelf: wat is goed voor mij? Voor mijn lichaam en geest?
Omgaan met stress is niets anders dan leren omgaan met waar je tegenaan loopt. We weten dat het niet is wat er gebeurd, maar of we voldoende in staat zijn om er mee om te gaan.
Wanneer we niet het gevoel hebben er mee om te kunnen gaan, ervaren we stress.
Juist dat omgaan met stress kun je leren. Want stress wil je zeggen dat je eigenlijk tekort keuzemogelijkheden hebt.
Wij stellen ook vaak de volgende vraag aan onze deelnemers van de trainingen: Als je toen een betere keuze had voor jouw probleem, zou je die dan ook hebben genomen. Het antwoord is steevast “ja”. Dus doet de vraag zich voor: Waar vind ik die extra “betere” keuzes. Het antwoord is eenvoudig. In een NLP Practitioner training. Alles in een NLP training is er op gericht om jou een groter blikveld te geven waardoor er meer keuzemogelijkheden zich aandienen. Daarnaast kan je ook kiezen voor een NLP coach.
Wil je weten hoe? Maak eens een vrijblijvende afspraak en laat je informeren.
Investeer in jezelf… Leef je vrij.