Wat is NLP volgens een Master Practitioner?
NLP master Practitioner
NLP artikelen
Jack Smit
NLP artikelen
07/19/2021
6 min
0

Wat is NLP volgens een Master Practitioner?

07/19/2021
6 min
0

Het verhaal van een NLP Master Practitioner. Uitgewerkt, voorgedragen en eigen gemaakt.
Lees hier wat NLP volgens Ronald is.

NLP is in de jaren zeventig bedacht door Richard Bandler en John Grinder. Zij ontdekten dat succesvol gedrag een structuur heeft waar je modellen van kan maken. Zo werd NLP in eerste instantie een verzameling modellen voor succesvol gedrag.
Zij vroegen zich af:
⦁ Hoe het komt dat sommige therapeuten in korte tijd grote resultaten bereiken, terwijl andere therapeuten voor eenzelfde probleem veel meer tijd nodig hebben?
⦁ Wat is de succesformule van deze therapeuten en hoe kunnen we deze succesformule leren toepassen?

Voor het eerst in de geschiedenis werd er heel praktisch gekeken naar welke gedachtepatronen, emoties en gedrag naar succes leidde en welke juist niet. Er werd onderzocht welke onbewuste strategieën ons motiveren, onze creativiteit stimuleren en ons in mogelijkheden laten denken en welke ons remmen of tegenhouden.
NLP leren en toepassen, gaat over het ontdekken hoe jij de dingen doet die je doet en hoe je deze kunt veranderen. Hoe reageer jij op dat wat je waarneemt en hoe zou je dat effectiever of anders kunnen doen? NLP is op verschillende manieren beschreven als de techniek van de mind en de studie van succes.

NLP is een waardevolle methode om effectief te communiceren. Deze methode is gebaseerd op het principe dat overtuigingen en denkpatronen zo in te zetten zijn dat zij tot optimale communicatie leiden. Onderzoek laat zien dat mensen die effectief communiceren dezelfde gedragsstrategieën gebruiken. Je gaat mensen beter aanvoelen en begrijpen. Communiceren en je doel bereiken wordt zo een stuk makkelijker.

NLP staat dus voor Neuro Linguïstisch Programmeren

Neuro gaat over hoe het zenuwstelsel de ervaringen van de 5 zintuigen verwerkt:
⦁ Zien
⦁ Horen
⦁ Voelen
⦁ Ruiken
⦁ Proeven

Linguïstisch is het coderen en ordenen van voorstellingen en die krijgen betekenis door:
⦁ De beelden die je ziet
⦁ De geluiden die je hoort
⦁ De gevoelens die je voelt
⦁ De geuren die je ruikt
⦁ De smaken die je proeft
⦁ Het interne dialoog

Programmeren is het ontdekken, gebruiken en veranderen van de onbewuste patronen in het zenuwstelsel om de gewenste uitkomsten te bereiken.

NLP is voor iedereen maar vooral voor mensen die verandering willen in hun leven:
Blijf jij te vaak en te lang hangen in negatieve emoties zoals angst, faalangst, stress, woede, onzekerheid of andere nare emotie, dan is NLP de oplossing voor jou!
Negatieve emoties beperken je om helemaal jezelf te zijn. Door de beknelling van de emoties ontwikkel je ander gedrag en krijg je minder vertrouwen in jezelf.
Angst is één van de meest voorkomende problemen en komt in allerlei verschillende vormen en gradaties voor.

Het is belangrijk je te realiseren dat jouw situatie uniek is, dat betekent dat je als je angst of onzekerheid hebt jij dit op jouw eigen manier ervaart.

Over het algemeen ervaren mensen met angst de volgende soort klachten:
⦁ Ze zien al dagen voordat een situatie begint tegen de situatie op en maken ramp beelden in hun hoofd waarin ze alles mis zien gaan.
⦁ Ze hebben tijdens een situatie het gevoel de controle kwijt te zijn en krijgen het warm en voelen zich ongemakkelijk.
⦁ Ze halen allerlei onzekere gedachtes in hun hoofd waarmee ze zichzelf dwarsbomen.

Het gevolg is, dat je situaties uit de weg gaat. Je ontwikkelt een angst voor de angst.
Je wereld wordt steeds kleiner en je belandt in een vicieuze cirkel.
Voor je het weet leef je maar op halve kracht en schik je je in je lot.

Wat er zou gebeuren als je het patroon om zou draaien?

Als je niet langer als een bang vogeltje wilt afwachten tot het beter wordt maar zelf de verantwoordelijkheid neemt voor hoe je je voelt?!
Hoe zou je leven er dan uit zien? Door NLP!

Met NLP….
⦁ kun je sneller conflicten oplossen
⦁ kun je betere interventies doen
⦁ kun je effectiever communiceren en samenwerken
⦁ krijg je betere relaties
⦁ kan je dieper contact onderhouden
⦁ kun je beter en sneller situaties beïnvloeden
⦁ kun je mentale hindernissen adequaat oplossen
⦁ kun je succesvol veranderingen doorvoeren
⦁ kun je irritaties/weerstand aanpakken
⦁ kun je de ander beter begrijpen
⦁ kun je meer/betere informatie uit een gesprek halen
⦁ kun je beter je doelen halen (scherpere focus en beter prioriteit stellen)
⦁ kun je je sterke punten uitbouwen
⦁ kun je negatieve ervaringen uit het verleden opruimen
⦁ kun je een positieve stemming bij jezelf oproepen
⦁ kun je jezelf beter laten presenteren

NLP is een ideaal reflectiemoment om te onderzoeken wat je nog meer kunt, waar je behoefte aan hebt, wat je misschien tegenhoudt en wat écht belangrijk voor je is. Door dat te weten verandert je focus en krijg je meer energie en rust om die dingen te doen die je voldoening geven.

Je krijgt dus veel antwoorden en inzichten. Je wordt je bewust van de waarden en overtuigingen die je dagelijkse gedrag en communicatie sturen. Bovendien leer je NLP communicatievaardigheden en technieken. Door het hanteren van die vaardigheden word je vrijer in het maken van keuzes waardoor je flexibeler en meer succesvol om kunt gaan met allerlei situaties.

Wat is NLP

Het communicatie proces

Om effectiever te communiceren én om gedrag te kunnen veranderen moeten we eerst weten hoe communicatie en gedachtepatronen werken.

We nemen allemaal dezelfde buitenwereld waar via onze zintuigen. Maar iedereen reageert toch  anders op de buitenwereld. De kaart van de wereld is niet DE kaart, en is dan ook regel 1 van de 9 Major Beliefs. Via een intern proces worden deze zintuiglijke waarnemingen omgezet in communicatie en gedrag. Dit proces van waarneming tot gedrag wordt weergegeven in het NLP communicatiemodel.

Op basis van onze waarneming en de filtering van de informatie, vormen we dagelijks vanuit terugkerende gedachtepatronen ons gedrag. Onze gedachtepatronen zijn opgebouwd uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog, geur en smaak. We filteren alle informatie die we ontvangen door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Onze gedachten en stemming sturen ons gedrag, of dit nu wel of niet op feitelijke waarneming berust of vanuit onze terugkerende patronen. Omdat iedereen een ander beeld van de wereld heeft, heb je als NLP’er respect voor het wereldmodel van de ander, regel 2 van de 9 Major Beliefs.

Als je NLP toepast, word je je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag. Zodat je, waar nodig, blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag kunt maken en tot betere resultaten kunt komen.

De manier om dit te doen is door je eerst bewust te worden hoe deze nare patronen zich in je brein afspelen.
Je leert als NLP’er technieken waarbij je letterlijk de onplezierige patronen vervangt door plezierige nieuwe patronen. Waarbij het nare gevoel dus helemaal verdwijnt. Als je vaak nare herinneringen van vroeger weer naar boven laat komen doe je dit waarschijnlijk door het zien van de dingen die je daar toen zag. Je maakt als het ware een soort film in je hoofd van alles wat er gebeurd is tijdens de nare ervaring. Als NLP’er realiseer je je dat die nare periode nu echt voorbij is. Het mooie van het verleden is dat het voorbij is en dat je dus zelf kan beslissen hoe je daar nu mee om gaat.Zo kun je vaker kiezen voor leuke herinneringen en steeds meer de vervelende achterwege laten.

Veel mensen geloven niet in de toekomst voorspellen. Toch is het iets wat mensen bijna dagelijks doen.

Nog voordat een situatie begint zijn ze zich al voor aan het stellen wat er allemaal mis kan gaan.
Mensen met angsten of onzekerheden zijn voortdurend bezig om zich voor te stellen wat er allemaal mis kan gaan in de toekomst. Natuurlijk is dit dan precies wat er gebeurt.
Succesvolle mensen daarentegen doen hele andere dingen. Die stellen zich juist voor wat er allemaal goed kan gaan in de toekomst.
Hoe meer je leert om voor jezelf een goede toekomst voor je te zien. Hoe meer je die goede toekomst ook echt gaat ervaren. Nare gedachten stoppen en worden vervangen door plezierige gedachten.
Stel dat je bijvoorbeeld de gedachte hebt over een presentatie die je moet geven.
Wanneer je voortdurend nare gedachtes in je hoofd haalt over de presentaties die je moet geven is het goed om deze te leren stoppen en te vervangen door krachtige goede gedachtes.

Stel dat je bijvoorbeeld de volgende gedachte in je hoofd haalt: “o nee, morgen moet ik een presentatie geven, stel je voor dat het mis gaat, straks word ik nog ontslagen en gaat alles mis in mijn leven”
Of bijvoorbeeld: “Morgen is die belangrijke presentatie, Ik ga er een succes van maken!” Je zult merken dat deze positieve krachtige gedachte een positieve invloed hebben op het resultaat van je presentatie. Hoe meer je deze gedachte denkt, hoe beter het gaat.
Je hebt bijna 60.000 gedachte op een dag. Het is dus goed om ervoor te zorgen dat dit vooral positieve gedachtes zijn!

Tot slot wil ik nog de 9 major beliefs aan jullie meegeven.

1 de kaart is het niet het gebied; De kaart in niet DE kaart. Iedereen heeft een ander model van de wereld.

2 respect voor het wereldmodel van de ander; Ieders wereldmodel is uniek ontwikkeld gedurende zijn/haar leven. Iedereen haalt andere informatie uit alle gebeurtenissen die er zijn.

3 Schoonheid zit in de verschillen; Jij en ik zijn niet hetzelfde. Door verschillen te zien als een mogelijkheid om te groeien kan ik groeien.

4 Communicatie; Je kunt niet niet communiceren.

5 Weerstand is kracht; A man convinced against his will is of the same opinion still.

6 50/50 regel; 50% van wat je zegt wordt ondersteund door 50% van wie je bent.

7 Vertrouw je onderbewuste; Dit vormt 95% van je wezen.

8 Iedereen heeft het recht om te leren; Iedereen heeft het recht om fouten te maken om te ontdekken hoe hij kan ontwikkelen.

9 JIJ BENT DE BELANGRIJKSTE PERSOON IN JE LEVEN; Jij hebt de universele plicht om optimaal voor jezelf te zorgen, zodat wanneer nodig of wenselijk je optimaal voor je omgeving kan zorgen.


Ronald is op 25 April 2021 geslaagd voor zijn NLP Master Practitioner.

Wil jij ook NLP leren? De kracht van NLP ervaren en toepassen? Meld je dan nu aan voor de NLP Practitioner Training!

Reacties
Categorieën