NLP is een communicatie training
NLP is communicatie
NLP artikelen
Jack Smit
NLP artikelen
04/29/2022
2 min
0

NLP is een Comminicatie training

04/29/2022
2 min
0

NLP is communicatie

Wij krijgen vaak de vraag om nu eens in één zin uit te leggen wat NLP werkelijk is. 
Of beter gezegd, wat is een NLP-training ?

Eigenlijk kun je dat heel makkelijk als volgt samenvatten. Een NLP opleiding is een communicatie opleiding.

 
De manieren waarop wij als mens communiceren (met anderen en met onszelf) zorgt voor een resultaat. Wanneer dat resultaat niet is wat je wilt, dan heb je de keuze om dat bij de ander neer te leggen, of naar jezelf te kijken. (Wat is mijn aandeel in de communicatie en het resultaat dat daar uit voort is gekomen.)

In NLP communicatie zeggen we: het resultaat, wat jouw ervaring is, is het directe gevolg van jouw communicatie. 
En dat is me nog al wat. Want daarmee trek je ook een groot stuk verantwoordelijkheid naar je toe. Het ligt niet alleen aan de ander.. Wat is mijn eigen aandeel.

Ik hoor je al zeggen: maar ik bedoel het compleet anders, alleen begrijpen ze me niet goed. Daar kan ik toch niets aan doen. 
En dat klopt.. Jij bent verantwoordelijk voor wat je zegt, en de ander is verantwoordelijk voor wat hij ervan maakt. 

Maar  wat nou als jij in staat bent om zuiverder te communiceren? Zou jij je dan kunnen voorstellen dat je dan ook andere en waarschijnlijk ook betere resultaten boekt? Dat jouw ervaring ook heel anders gaat worden.

Ook hier heb je dus een keuze. Je kunt zeggen, het is de schuld van de ander dat hij/zij mij niet begrijpen. En dan verandert er niets. Dat blijft iedereen met de brokken zitten. Ook jij. Sterker nog, het kan nog erger worden. Iedereen heeft de schuld en jij staat er als onschuldige tussen. Als je daar op doorgaat, kan er nooit iets goeds uit voort komen.

Het kan ook anders. Je kunt zeggen, Ik ga mezelf ontwikkelen en aanleren om op een andere manier te communiceren. Ik ga leren hoe communicatie echt werkt.  Dat maakt mijn leven een stuk mooier en meer in flow.

Wat kies je? 
Verbetering van jouw communicatie is verbetering van jouw resultaten. Zo simpel is dat.  Ben jij bereid verantwoordelijkheid te nemen. Wil jij verantwoordelijk zijn voor jouw manieren van communiceren.  Want dan ben je al een heel eind op de goede weg.

Manieren van communiceren

wanneer je het dan over communiceren, welke manieren van communiceren ken je dan? Zou jij je  kunnen voorstellen dat taal (woorden) de meest onzuivere vorm is van communiceren? 

Als ik zeg blauw, weet jij dan precies welke kleur ik bedoel? Natuurlijk niet. Jij haalt als eerste een schakering van blauw in je gedachten die waarschijnlijk heel anders is dat die ik in mijn gedachten heb.

Stel je maar eens voor: je vertelt een verhaal aan een groep mensen, en iedereen maakt daarvan zijn eigen beeld. Zijn eigen interpretatie..

Kort voorbeeld..  Ik heb in een groepstraining mijn juffrouw van de 4e klas van de lagere school beschreven en iedereen in die groep had een ander (eigen) beeld van haar gevormd. 

Iedereen maakt altijd zijn eigen interpretatie van wat wat er gezegd wordt. En daarmee hebben we gelijk het probleem van communicatie te pakken. Iedereen geloofd dat wat zij hebben gehoord en daaruit hebben begrepen precies is wat er door de ander werd bedoeld. En dat is niet zo! Onbedoeld gaat er dan vaak van alles fout in de communicatie. 

Een  NLP communicatietraining zorgt er niet voor dat je geen problemen meer hebt en dat er zich geen communicatiestoornissen meer voor doen. Het maakt je veel bewuster en zuiverder in je communicatie en leert je de juiste te stellen wanneer er zich een onduidelijkheid voordoet.

Daarnaast leert het je hoe jij jouw communicatie op de toehoorder kunt afstemmen. Wanneer jij begrijpt hoe de ander jouw boodschap kan ontvangen, kun je de "vorm van jouw boodschap aanpassen zodat misverstanden niet ontstaan. Hoe mooi is dat.

Kun je je voorstellen welk effect dat kan hebben in de relatie, met je kinderen van op je werk? 

Kortom: Een NLP Practitioner training is een communicatie training die op elk vlak in jouw leven voordeel zal werken

Reacties
Categorieën