De 8 meest negatieve gewoontes
8 negatieve gewoontes
NLP artikelen
Jack Smit
NLP artikelen
08/03/2018
5 min
0

De 8 meest negatieve gewoontes

08/03/2018
5 min
0

Niet gelukkig zijn of gewoon ontevreden zijn met je leven is voor een groot deel het gevolg van simpele slechte gewoontes die er over de jaren ingeslopen zijn. Je hebt onbewust negatieve overtuigingen en gedrag overgenomen dat nu ‘gewoon’ geworden is, en je ziet het niet meer voor wat het is.

Maar hoe doorbreek je zulke gewoontes?

Niemand is constant gelukkig. Iedereen heeft ups en downs, van dag tot dag en van jaar tot jaar. Recent onderzoek laat zien dat het gemiddelde geluksgevoel vanaf je tienerjaren daalt tot rond je 40e, en dan weer stijgt tot in je vroege jaren 70. Oftewel, de kans is groot dat jouw gelukkigste tijd nog moet komen. Maar hoe kom je het beste uit de verf wanneer je in een periode zit die niet voor je werkt. Juist in die situaties is soms een helpende hand nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een NLP training. (Neuro Linguïstisch Programmeren) of personal coaching.

Hoe komen we zover?

Denk hier eens over na. In de periode van zo rond 25 tot 40 jaar maken we carrière. We werken hard, doen cursussen en beklimmen de maatschappelijk ladder. Maar wat we ook doen, onbewust, is dat we ons gaan gedragen naar de maatschappelijke norm. We proberen te voldoen aan het ideaalbeeld van de maatschappij of van onze “peers”, onze vrienden kennissen en familie. Je moet een huis kopen , je moet een grote auto rijden, je moet verre reizen maken, je moet, je moet, je moet…
En langzaam maar zeker passen we ons aan, en geven steeds meer van onszelf weg. We zijn onszelf niet meer.

In het begin maken de financiële voordelen en het aanzien dat we erdoor verwerven veel goed. We voelen ons belangrijk en denken dat we een waardevolle rol spelen binnen de zakelijke wereld en onze carrière. Onze vrienden complimenteren ons over alles dat we al hebben bereikt en hoe goed we het allemaal wel niet doen.

Maar opeens… dan gaat het wringen. Opeens wordt je op een morgen wakker en denk je aan dat bekende lied van Doe Maar.. “is dit alles”

Daar ligt de Burn-out op de loer.. Want burn-out is niets meer dan een te groot spanningsveld tussen de verwachting en de werkelijkheid. We hebben de lat neergelegd en komen tot de ontdekking dat die lat onhaalbaar is, of dat de lat niet van ons is, maar van een heleboel andere mensen. We hebben letterlijk alles gegeven zodat er niets meer over is voor ons zelf..

Hieronder staan de 8 meest voorkomende “slechte gewoontes” die ik tegenkom in mijn praktijk en in de NLP trainingen die ik verzorg om mensen weer op het goede spoor te brengen. En als je deze gewoontes in jezelf herkent, doe er dan iets mee.. Voorkomen is beter dan genezen. De NLP practitioner training bijvoorbeeld, pakt deze gewoontes aan en helpt je er doorheen.

  1.  Te weinig zelfrespect

Als je moeite hebt met zelfrespect, beslis dan vandaag nog om jezelf te accepteren zoals je bent. Met al je goede en slechte kanten. En beslis om je leven in te richten zoals jij dat wil.Wees je eigen beste vriend. Bedel niet meer bij anderen voor liefde, respect en aandacht, maar begin bij jezelf. Als je jezelf niet kunt liefhebben, dan kunnen anderen het ook niet.

  1.  Zelfbewust van wat anderen vinden

Je kan de helft van al je zorgen en problemen schrappen door niet meer toe te laten dat andere mensen voor jou denken, goedkeuren en afkeuren. Laat je leven niet door anderen leven. Neem het heft in eigen handen.

Andere mensen kunnen je geluk tijdelijk beïnvloeden, maar jij bent zelf de enige die je geluk permanent bepaalt.

  1.  Vasthouden aan oude wrok

Het leven is te kort voor bitterheid. Hou je minder bezig met pijn en onrecht uit het verleden, en kijk vooruit naar de toekomst. Om dat te doen moet je weten waarom je wrok voelde, en waarom je dat niet meer wil. Dit gaat over het accepteren van het verleden, en over vergeving van anderen. Zodat je met lichter gemoed en goede voornemens vooruit kunt.

  1.  Vastzitten in routines

De manier waarop je dingen altijd gedaan hebt, is niet de enige manier om ze te doen. Als je alles blijft doen zoals je gewend bent, dan ervaar je nooit iets nieuws. Sterker nog, dan blijf je jezelf bevestigen in je eigen kleine routines. De koffie is alweer lauw. Dus breek uit je sleur. Achter elke straathoek wacht het avontuur, als je het maar ziet.

  1.  Er is veel waar je geen controle over hebt (hoe je het ook probeert)

Het leven is onvoorspelbaar. Dat betekent niet dat je geen actie kunt ondernemen om je leven in eigen hand te nemen. Maar het betekent wel dat je moet accepteren dat het altijd anders kan gaan – beter, slechter, anders, onverwachter. Neem het leven zoals het komt. Het is nooit wat er gebeurt, maar hoe je ermee omgaat.

  1.  Angsten om het leven te verdoven

Niet alleen drank en drugs verdoven. Ook gedrag kan je gebruiken om jezelf te verdoven, als een eeltlaag over je eigen kwetsbaarheid. Maar daarmee sluit je jezelf ook af voor liefde, empathie, creativiteit, avontuur – alles wat het leven mooi maakt. Alles dat het leven de moeite waard maakt – een relatie, vriendschap, onderneming – is eng en riskant. Je hebt er moed voor nodig. Je moet je eigen angst overwinnen.

  1.  Verslaafd aan zelfvermijding

Deze is lastig, we worstelen er allemaal mee. Een van de moeilijkste dingen in het leven is om simpelweg hier en nu in je eigen lichaam te zijn. Hoe vaak leiden we onszelf niet af met van alles en nog wat: eten, drinken, shoppen, bellen, tv, nieuws, social media, games, en ga zo maar door. We vermijden onszelf met compulsief werken, sporten, relaties – allemaal om maar niet in het moment te hoeven leven, en de confrontatie met onszelf aan te gaan. Welke verslaving gebruik jij om jezelf te vermijden?

  1.  Het gras is niet groener aan de andere kant van de heuvel.

We hebben allemaal wel eens het gevoel dat we iets mislopen, dat het gras ergens anders groener is. Maar wat je ook doet, waar je ook heengaat, je zult nooit alles kunnen doen. Je zult altijd iets mislopen.

Alleen, het is niet zo relevant. Het beste in het leven is waar jij op dit moment bent, en nergens anders. Dit moment is alles wat je nodig hebt. Voel het gras onder je voeten.

Deze 8 gewoontes liggen aan de basis van jouw problemen. Misschien niet allemaal even groot en misschien zelfs zijn er een aantal die voor jou helemaal niet opgaan.

Maar bedenk dat al deze gewoontes kunnen veranderen en dat daarmee jouw leven kan veranderen. Gelukkiger kan worden. Hoe vaak hoor je niet dat mensen hun leven totaal omgooien als gevolg van een hele zware of zelfs dramatische gebeurtenis in hun leven. Waarom zou je wachten tot dat gebeurt.
Als je wilt weten wat een NLP training in houd, download dan ons Ebook of kijk op een van de andere pagina’s zoals de 10 redenen waarom jij NLP zou moeten leren. Of neem contact met ons op voor een gesprek. Dat is altijd gratis en het geeft je de informatie afgemeten aan jouw specifieke situatie.

Wie zijn we.

NLPro-training is een internationale academie waar “mensen die klaar zijn voor verandering” vaardigheden kunnen trainen, waarmee hun leven omslaat van “machteloos naar midden in”

Dit doen we door jou te trainen en coachen in de meest geavanceerde en bewezen NLP technieken Waarmee jij weer in controle komt van jouw leven. Zowel zakelijk als in privé

Wij staan voor

Persoonlijke Ontwikkeling:
Omdat jij de meest belangrijke person bent in jouw leven. Wanneer jij jezelf ontwikkelt veranderd jouw leven.

Plezier en avontuur.
Met plezier en avontuur is het makkelijker om nieuwe vaardigheden aan te leren en toe te passen. Neem het leven niet te serieus, Niemand houd van een zuurpruim

Persoonlijke aandacht
Omdat je beter leert met persoonlijke aandacht voor jouw proces. Wij begeleiden en ondersteunen je het volledige traject zodat jij kunt groeien en ontwikkelen tot jouw beste zelf.

 

Together we can change the world by changing our thinking.

Als we ons denken veranderen, veranderen we onze wereld.

Welkom bij Life;s essence

 

Reacties
Categorieën