Vaccineren en de discussie
vaccineren of niet
NLP artikelen
Jack Smit
NLP artikelen
08/10/2021
4 min
0

Vaccineren en de discussie: ‘Vaak onbegrip’

08/10/2021
4 min
0

Wat als je zus zich niet wilt laten vaccineren? En jij het super belangrijk vindt het wel te doen? Of wat als je familie je niet wilt zien, omdat je geen mondkapje draagt, geen test doet en zeker geen vaccinatie neemt? Hoe zorg je ervoor dat je met elkaar in gesprek blijft, de relatie goed houdt, en je beseft waar het precies om gaat; elkaar.

"Toen mijn zusje zich kon laten vaccineren, appte ik meteen enthousiast. Zij reageerde dat ze het niet wilde. Totaal verbaasd was ik. Hoezo wil je dit niet?", vertelt Suus. Ze was er vanuit gegaan dat iedereen in haar omgeving, en al helemaal haar zusje, zich zou laten vaccineren.

"Ze ging het niet doen en toen ik vroeg waarom niet, gaf ze slappe redenen. Ze is niet bang voor corona. En ze is gezond, dus waarom zou ze zich laten vaccineren? Dan heb je het volgens mij niet begrepen”, reageert Suus boos.

Niet meer gereageerd

Suus voelde dat ze geïrriteerd raakte. Ze vond haar zusje dom en egoïstisch en stopte met appen. “Hoe kon ze net als mij zijn en zo anders denken? Ik voelde me alleen en onbegrepen. Ze is mijn zusje, maar zo voelt het nu niet.”

Ze hebben nu al een tijdje geen contact meer en Suus wilt dat wel weer graag. Ze wilt alleen maar voorkomen dat haar zusje Corona krijgt en heel ernstig ziek wordt. Alleen hoe gaat ze het gesprek aan? “Door met meerdere mensen te praten, zoals collega’s en vrienden, hoopte ik op begrip en bijstand van anderen. Zij konden mij vast vertellen hoe ik dit moest gaan aanpakken om geen ruzie te krijgen en mijn zorgen te kunnen uiten”

“Een van mijn collega’s vroeg naar mijn redenen om het wel te doen. Die bleken eigenlijk ook niet heel goed doordacht. Ik gaf argumenten, die je overal hoorde en ik had eigenlijk geen idee wat het precies was. Was ik een blinde volger geworden? Had ik geen eigen mening? Opeens ging ik er heel anders naar kijken.”

Verdriet voor het vaccineren

Veel mensen worstelen juist met de grote groepen die zich wel laten vaccineren. Zoals Kees die te horen kreeg dat zijn zoon de vaccinatie had genomen. Alleen maar om te kunnen feesten, vakantie vieren en van “al het gezeur” af te zijn. Kees was hier erg verdrietig over omdat hij tegen de coronavaccinatie is en het een gen-therapie vindt. “Ik heb jaren voor hem gezorgd en gezond gehouden, en nu weet ik niet wat hij hieraan gaat overhouden. Niemand weet dat.”

Veel mensen noemen Kees een “wappie” en “complotdenker”, terwijl hij zichzelf juist ziet als een “ingelezen persoon”. “Ik weet wat er in zit. Ik volg de richtlijnen, alleen als ik er achter sta. Dit is nieuw en je hoort niet overal hoe de feiten precies zijn”. Door zijn zoon de nieuwsberichten en feiten te sturen, hoopte hij hem te beschermen. Helaas werkte het niet en zag zijn zoon niet in, wat voor Kees zo belangrijk was. Ze hebben nog wel contact, echter mag het onderwerp “corona” niet besproken worden.

Testen en mondkapjes doe ik niet aan mee

“Er zijn vrienden en familieleden die geen contact meer willen. Mijn standpunt houd ik aan. Door medische indicatie hoef ik geen mondkapje op. Toch had ik het alsnog niet gedaan. Als ik niet lekker ben, ziek ik het uit. Je immuunsysteem is zo belangrijk. Door een prik te halen, kan je niet opeens weer junkfood, frisdrank, en alcohol nuttigen, je wordt nog steeds ziek. Het virus blijft onder ons denk ik, dus aan mij om mijn lijf gezond te houden.”

Kees hoopt altijd dat mensen toch in gesprek met hem willen blijven over de inhoud. Hij hoopte een paar personen dan toch wat bij te leren. “Ik ben geen betweter, of wil persé mijn gelijk hebben. Ik vind het gewoon belangrijk dat mensen weten waar ze voor kiezen en de feiten weten”. Zijn zoon heeft een andere mening en dat is niet anders. Kees blijft hem zien en houdt zijn mond over vaccineren.

“Als hij ooit nog eens wilt praten, zal ik alles rustig op de inhoud met hem bespreken. En zonder emotie.”

Onderwerp die iedereen raakt

Coach, therapeut en NLP-/ Hypnose trainer Linda Commandeur hoort dit onderwerp vaak voorbij komen.

“Het raakt nu iedereen. We worden vriendelijk, doch dringend verzocht een keuze te maken. Er zijn mensen die er niet over nadenken, tot grote frustratie van de mensen die zich er tot in de kleinste details in verdiepen. Het is altijd belangrijk om een weloverwogen keuze te maken en om je eigen waarden en gevoel daarin een grote rol te geven. En dat kan als je alle feiten hebt over alles. Dus de werking van het vaccin, hoe de pandemie ontstaat en alles er omheen. Enorm veel werk en nog niet zo heel makkelijk. Wat dan ook vaak in discussie de emoties hoog doen opkomen. ”

 vaccineren en de discussie

Kritisch zijn

Veel mensen zijn volgens Linda steeds kritischer op de farmacie, overheid en media. “Het gaat niet meer over het vaccineren alleen. Veel geloven niet meer in wat er gezegd wordt door de media en overheid. Mede doordat het advies zo vaak aangepast wordt.” Wil je toch het gesprek aangaan met iemand die er anders dan jij over denkt, houdt het dan echt op de inhoud. Erken dat jullie beide er anders in mogen staan, en blijf bij je eigen standpunt.

“Weerstand is kracht. Dit betekent dat hoe harder jij je gelijk wilt krijgen, hoe meer de ander met de hakken in het zand gaat. Blijf bij jezelf, je eigen waarden, en je eigen keuzes. Hoe moeilijk dat ook kan zijn. Vertel de ander altijd dat het vanuit liefde en zorg is. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het ook zonde om je energie te verspillen aan “je gelijk krijgen”. Respecteer de ander en laat het los.”

Heb jij deze ervaring, kom je er samen niet uit en wil je hier met ons over praten? Maak dan vrijblijvend een afspraak. Eerste sessie is erg waardevol en altijd gratis.

Reacties
Categorieën