NLP artikelen : Waar kan ik NLP leren? - NLPro-Training
NLP voor hoofd hart en buik
NLP artikelen
Jack Smit
NLP artikelen
07/23/2018
6 min
0

Waar kan ik NLP leren?

07/23/2018
6 min
0

Als ik NLP wil leren, hoe moet ik dan te werk gaan?

Terechte vraag toch ? En… Waar moet ik op letten wanneer ik NLP wil leren.

NLP is zo ongeveer de meest populaire vorm van persoonlijke ontwikkeling. Het stamt al uit de jaren 70 en heeft zich in de loop van de jaren doorontwikkeld tot een mooie manier om je eigen leven mooier te maken en oude patronen te doorbreken. Vaak is het ook de startopleding om coach te kunnen worden. Daarnaast wordt NLP heel veel ingezet in management opleidingen om op een betere manier communicatie te kunnen onderhouden met collega's. Het leert je ook om te kunnen reflecteren op jouw eigen gedrag en het biedt je technieken om dat gedrag anders in te zetten.

Dus als het zo veelbelovend is, dan is het zeker zo verstandig om grondig te onderzoeken waar en hoe jij jouw NLP opleiding wil gaan volgen.

Je kunt daarin 3 manieren onderscheiden.

  • Live NLP training. dat wil zeggen bij een erkende opleider die verschillende NLP opleidingen geeft, vaak in groepsverband
  • Online NLP trainingen. Je kunt een video training online volgen vanuit huis.
  • Uit boeken en vrij verkrijgbare informatie op het internet (youtube bijvoorbeeld)

Laten we ze afzonderlijk bekijken.

Live NLP trainingen

Zondermeer de beste manier om NLP te leren. NLP is namelijk iets dat je moet doen en oefenen samen met anderen. Bijvoorbeeld onder begeleiding van een ervaren trainer. Toch zijn er wel een paar aandachtpunten waar je over na mag denken voordat je een keuze maakt.

Helaas zijn er veel trainings instituten die NLP als een verdienmodel benaderen.
wat we daarmee bedoelen is dat er vaak in hele grote groepen getraind wordt van soms wel meer dan 40 of 50 personen. Dan staat de trainer op een podium voor de groep en doet daar dan een flitsende presentatie en hier en daar een demonstratie van hoe het zou moeten werken. Je kunt je afvragen of je daar wel die persoonlijke ontwikkeling kunt doormaken die jij zoekt.

WIl je diepgang en een betrokken begeleiding dan is het verstamndiger in een kleine groep (max 12 personen)  jouw opleiding te volgen. En ook is het beter wanneer er meer dan één trainer aanwezig is zodat je betere begeleiding kunt ontvangen. Dan is er namelijk een mogelikkheid van een op een begeleiding terwijl de andere trainer met de groep verder kan. Je haalt er op die manier echt alles uit wat jij nodig hebt om je leven anders te kunnen inrichten
In ieder geval iets om over na te denken.

Life's Essence NLP trainingenJack en Linda van Life's Essence NLP Trainigen

Online NLP trainingen

Als je het vorige deel hebt gelezen dan begrijp je dat een online NLP training niet de beste oplossing is. Natuurlijk leer je veel over de technieken en de taalmodellen. Dus helemaal waardeloos is het niet. Maar de vraag blijft dan wel: hoe ga je dat oefenen. EN hoe weet je of je de stof goed beheerst?  Wanneer je gevraagd wordt om video materiaal in te sturen ter beoordeling aan de trainers van het online platform, dan haal je er zeker meer kennis uit. Toch gaat veel van de nuance verloren.
resumerend kun je stellen dat als je echt geen live training kunt volgen (bijvoorbeeld omdat het financieel niet haalbaar is) dit een alternatief is waar je naar kunt kijken.
Het is echter absoluut geen vervanging voor Live trainen.

Boeken lezen en in Youtube kijken

Vaak gaaan mensen die aan Persoonlike ontwikkeling willen werken als eerste naar een boekhandel om iets van een zelfhulp boek over NLP te kopen. Ook hier geldt dat het je zeker kan helpen. Tegelijk kun je ook stellen dat je van te voren niet weet of je een goed of middelmatig boek te pakken hebt. Ook maakt het 't nog een stukje lastiger om te beoordelen of je de stof goed hebt begrepen en of je het wel op de juiste manier toepast. Daar heb je dan toch weer een ervaren trainer voor nodig.

Als startpunt is het prima om met een of meer boeken te starten. Als je dat wilt doen, kijk dan even naar de schrijver van het boek. Is het een ervaren trainer, is het een bekende naam in de wereld van NLP en is het iemand die ook Live trainingen heeft gegeven. Is het antwoord daarop ja, dan heeft het boek alles in zich om jouw in ieder geval een beetje verder te helpen.  Bedenkt echter wel dat er door het werken vanuit een boek heel gemakkelijk verkeerde interpretaties binnen kunnen sluipen in jouw gedachten die soms tot problemen kunnen leiden. Als je kunt, werk dan samen met iemand die meer van NLP weet. Dat maakt de kans op misinterpretaties kleiner.


Waar moet ik nog meer aan denken?

De eerste vraag is natuurlijk, Waarom zou je een NLP training gaan volgen. En dat is een terechte vraag waar veel verschillende antwoorden op mogelijk zijn.
Dat je deze blog leest betekent dat er al iets van interesse in NLP bestaat en vaak komt dat omdat jij je wilt ontwikkelen in bijvoorbeeld communicatie, of omdat er iets in jouw leven speelt waar je aan wilt werken. Meestal is er al een bepaalde onvrede of behoefte aan verandering en daar begint het dan mee. Dan ga je zoeken naar een oplossing en kom je Neuro Linguïstisch programmeren tegen, NLP dus.

Elders op deze site vind je al veel informatie over wat NLP is en ook de 10 voornaamste redenen waarom je NLP zou moeten leren. Dus daar ga ik hier verder niet op in. Maar wat zoek je in een instituut. Hoe weet je dat je het juiste trainingsbureau hebt gevonden. Er zijn er veel, en daar zitten hele goede bij, maar helaas ook minder goede. Belangrijk is wel dat je een training volgt bij een instituut dat is aangesloten bij de NVNLP. dan weet je dat er een kwaliteitscontrole is op het lesprogramma en aanbod van het instituut en dat de trainers een goede trainersopleiding hebben doorlopen.

NLP leren heeft als voorwaarde dat jij een goed gevoel bij moet hebben bij de plek en de mensen die jouw de training gaan geven.  Heb je liever een massale training in een hele grote groep, of heb je liever persoonlijke aandacht en een relatief kleine groep. Heb jij graag ondersteuning tussen de lesblokken door, of ben jij iemand die liever uit een boekje leert? Dat zijn wel belangrijke vragen om jouw NLP ervaring een hele waardevolle te laten zijn. NLP leren is niet zo maar wat. Het kan levensveranderend zijn.

Kies je een live training? denk dan ook hierover na!

  • Groot is niet altijd beter. Er zijn hele grote instituten die een zeer breed lesaanbod hebben, honderden cursisten per jaar een NLP cursus laten doorlopen en soms wel 10 jaar of langer expertise aanbieden. Veel jaren ervaring is natuurlijk prima, maar stel jezelf de vraag, gaat het hier om commercie? Is NLP een verdienmodel voor deze aanbieder of gaat het hier om de persoon die de training volgen gaat? Krijg ik hier de persoonlijke aandacht die ik nodig heb om NLP echt te leren en krijg ik hier alle hulp om het ook echt toe te passen in mijn leven. Bij Life's Essence zijn de groepen niet groter dan 12 personen.
  • Online leer ervaringen. Hoe belangrijk vind je het om toegang te hebben tot een online leeromgeving waar je alle lesstof kunt terugvinden inclusief video materiaal en voorbeelden uit de praktijk. De Life's Essence Community is daar een voorbeeld van. Zo heb jij 24 uur per dag toegang tot alle materiaal wat jou gaat helpen optimaal te ontwikkelen op jouw snelheid en op jouw manier.
  • Hoeveel trainers per groep. Wat we vaak als compliment krijgen uit de groepen is dat we 2 trainers per groep beschikbaar maken. Dat garandeert de persoonlijk aanpak. Je wordt constant en intensief begeleid. Zou je je kunnen voorstellen welke aandacht je mist wanneer er maar één trainer op een groep van 25 personen staat ? Bij Life's essence willen we dat absoluut niet.

Dus waar voel jij je goed bij?

Heel eerlijk, wij vinden dat NLP leren te waardevol is om er makkelijk over te doen. Het kan een flink positieve impact hebben op jouw leven en dan is een goede persoonlijke begeleiding van het grootste belang. Haal alles eruit wat er in zit… toch?

Toen wij in de jaren negentig onze eerste training NLP meemaakten was dat ook het uitgangspunt van de grondleggers. Je werkt met mensen.. geef ze de aandacht die ze verdienen. En vandaar dat wij hebben gekozen voor kleine groepen, persoonlijke aandacht, Online begeleiding via de Life's essence community en minimaal twee trainers per groep. Wij geloven er stellig in dat dit de enig juiste manier is om NLP te kunnen leren..

Ik ben heel benieuwd wat jouw gedachten hierover zijn.. Wat vind jij belangrijk in een NLP cursus of training? Hoe kies jij het juiste instituut dat bij je past ?

Laat een bericht achter op deze pagina…. dan doen we je een leuke aanbieding.

Of download ons magazine waarin je het volledige verhaal krijgt. Geheel gratis en zonder enige verplichting.

Dank je wel

Reacties
Categorieën