Hoe leer ik NLP? - Lifes Essence - kleine groepen en ervaren trainers
Hoe leer ik NLP
NLP artikelen
Jack Smit
NLP artikelen
05/12/2020
2 min
0

Hoe leer ik NLP?

05/12/2020
2 min
0

Hoe leer je NLP?

Dat is een vraag die we heel vaak te horen krijgen. Het antwoord is misschien wel simpel maar toch belangrijk genoeg om daar even aandacht aan te geven.

Allereerst kun je je afvragen of je NLP wilt leren uit een boekje of dat je liever bijgestaan wordt door ervaren trainers. Van alle deelnemers die bij ons in training gaan heeft het merendeel al eens een boek over NLP gelezen of hebben ze een stapeltje zelf-hulp boeken in de kast staan.

Eigenlijk zegt iedereen hetzelfde… “Een boek is goed, maar je haalt er niet echt uit wat allemaal mogelijk is. Ik weet ook wel dat ik iets niet moet denken of iets niet moet doen, maar ondanks de boeken die ik heb gelezen, lukt het me nog niet dat te veranderen.”

De feedback die wij na de training krijgen van mensen die NLP leren is eigenlijk ook allemaal hetzelfde… “Nu snap ik pas echt wat er in dat boek stond. Ik weet het niet alleen, ik voel me nu ook echt anders. Er is echt iets veranderd!”

Dus… trainen in een groep bij ervaren trainers heeft een hele grote meerwaarde.

Dan de volgende vraag:

 

Kleine groep of grote groep?

Onder een kleine groep verstaan wij een groepsgrootte van ongeveer 12 tot 15 personen. Een grote groep is al gouw het dubbele en soms zelfs 40 tot 50 personen tegelijk. Dan is de vraag natuurlijk: Waar voel jij je het prettigst?

Vaak krijg je in een kleine groep veel meer persoonlijke aandacht en begeleiding. Zelf vinden wij dat heel belangrijk. Persoonlijke aandacht. Het gaat namelijk om persoonlijke ontwikkeling en hoe meer aandacht hoe mooier en diepgaander JOUW ontwikkeling.

Een kleine groep, een huiselijke sfeer, begeleiding buiten de trainingsdagen om… het zijn allemaal dingen die een grote invloed hebben op jouw ontwikkeling. Het is dus belangrijk om bij jezelf na te gaan waar jij je het prettigst bij voelt.

NLP trainingEn hoe weet ik nu of er kwaliteit geleverd wordt?

Dat heeft natuurlijk ook alles te maken met de trainers zelf. Hoeveel ervaring heeft een trainer, welke certificaten en diploma’s heeft de trainer en hoelang traint hij of zij al.

Een certificaat zegt niet alles. Maar als een trainer of instituut een internationale erkenning heeft dan weet je meestal wel dat het op dat gebied wel goed zit.

Verder is het zinvol om na te gaan hoeveel trainers er voor de groep staan. Een grote groep van 40 man met twee trainers of een kleine groep met twee trainers. Wat zal beter werken?

 


 

Hoe leer ik dan NLP?

NLP leer je vooral door te doen. Oefenen met gelijkgestemden onder begeleiding van ervaren trainers.
In een kleine groep ontstaat al snel een groepsgevoel en voor je het weet werk je met elkaar alsof je elkaar al jaren kent.

Het is super belangrijk dat je je veilig voelt. De trainers zijn ervoor om die veiligheid te waarborgen. In een kleine groep gaat dat over het algemeen wat makkelijker.

De training gaat volgens het principe: praatje, plaatje, daadje.

Eerst de theoretische uitleg. Daarna een demonstratie waarbij de trainer met iemand uit de groep het proces doorloopt en daarna doe jij het zelf, samen met een van de andere deelnemers.

Terwijl je samen met iemand vanuit de groep de oefening doorloopt zijn de trainers aanwezig en geven aanwijzingen of geven hulp als het even niet lukt.

Soms, wanneer er spontaan een emotie loskomt, zijn de trainers er om daar aandacht aan te geven en er voor te zorgen dat iedereen aan het eind van de dag met een flinke glimlach op het gezicht naar huis kan gaan.

Een training bestaat doorgaans uit 6 tot 8 blokken van twee of drie dagen, Vaak zijn de trainingsdagen donderdag, vrijdag en zaterdag (zodat je zondag nog wat weekend overhoud ?)

Dus stel jezelf de vraag:

  • Boek lezen of trainen in een groep o.l.v. ervaren trainers
  • Kleine groep of grote groep
  • Persoonlijke aandacht of groepsinstructie en zelf verder uitzoeken
  • Internationaal gecertificeerd of niet?

Hoe dan ook…. Jouw persoonlijke ontwikkeling is de belangrijkste investering die je in jezelf kunt doen.

Waar heb jij het beste gevoel bij?

Reacties
Categorieën