9 Blunders van ondernemers
9 blunders van ondernemers
NLP artikelen
Jack Smit
NLP artikelen
08/28/2018
8 min
0

9 Blunders van ondernemers

08/28/2018
8 min
0

Ondernemers delen wat ze hebben geleerd van hun grootste blunders.

We praten maar al te graag over onze successen en over hoe goed het gaat met onze carrière. Vandaag wil ik het eens met je hebben over jouw blunders. Een zeer recent Amerikaans onderzoek laat namelijk zien dat openlijk praten over onze blunders en fouten er voor zorgt dat relaties met bijvoorbeeld collega’s, vrienden, familie en zeker ook onze partner intiemer en sterker maakt.

Binnen NLP (neuro linguïstisch programmeren) weten we dat al heel lang. Het zit hem in de schaamte die we voelen wanneer we een blunder hebben begaan. Schaamte verdwijnt wanneer het in het zonlicht komt te staan. Het tegenovergestelde is ook waar. Hoe meer je het probeert te verbergen, hoe groter het wordt.

Openlijk praten

Het openlijk praten over jouw fouten en blunders is dus prima. Het is ook een hele goede graadmeter van de relatie die je hebt met de persoon met wie je jouw “blunder” deelt. Wanneer de relatie goed is maakt de ander geen misbruik van jouw openheid. Hij of zij waardeert je oprechtheid en transparantie. Een beetje plagen mag best, want dat leert jou jezelf niet al te serieus te nemen. Er is dus veel te winnen. Maar ook dat wist je waarschijnlijk al.

Dus in dat kader delen enkele ondernemers die de NLP Practitioner hebben gevolgd de blunders die zij hebben gemaakt en wat ze ervan hebben geleerd. Vooral hoe NLP vaardigheden ze nu helpen betere ondernemers te zijn.

Blunder 1: Luister naar je onderbewuste

Mijn grootste blunder was het niet controleren van de referenties van een persoon waar ik al langer zaken mee deed. Ik vroeg die persoon om bij mij in mijn onderneming te stappen als Partner. Veel te laat kwam ik er achter dat hij bij een eerdere organisatie ook al geld had verduisterd.

Eigenlijk wist ik het al vanaf het begin. Maar, het was noodzaak een partner in mijn bedrijf aan te nemen. Dus negeerde ik mijn onderbuik gevoel. Ik rationaliseerde het gevoel weg. Het zag er zo goed uit op papier en zijn verhaal was altijd inspirerend.

Mijn belangrijkste les! Luister naar je onderbewuste. Die heeft het 95% van de tijd bij het juiste eind. Dat inzicht kreeg ik nog eens bevestigd na mijn NLP Practitioner. Veel van wat ik daar heb geleerd gebruik ik nu om mijn onderneming nog beter te leiden en te laten groeien. Had ik veel eerder moeten doen.

Blunder 2: Bekijk alles ook eens vanuit een andere kant

Ik was een van de behandelende artsen die betrokken was bij het selecteren van een verkeerd medicijn voor een patiënt. Ik heb me nog nooit zo beroerd gevoeld. Hoe heb ik dat kunnen laten gebeuren. Een commissie moest onderzoeken waar het fout was gegaan. Hoewel ze dat echt heel netjes deden, moest ik nog een keer door dat hele gevoel heen. Ik moest terug naar dat exacte moment waarop de fout ontstond. Hoe kon het gebeuren dat ik dat niet had opgemerkt. Ik was er echt ziek van. Het enige geluk was dat het voor de patiënt uiteindelijk meeviel. We waren er op tijd bij.

Later, in mijn NLP Practitioner training leerde ik wat perceptionele posities zijn en hoe mij dat kan helpen om vooraf betere beslissingen te nemen. Het gaf mij ook nieuwe inzichten in hoe de fout heeft kunnen ontstaan. Super belangrijk om herhaling te voorkomen. Verder was het leren associëren en dissociëren een vaardigheid waarmee ik dat rotgevoel een plek kon geven en meer van de gebeurtenis kon leren. Het was voor mij belangrijk om te weten dat ik hier uiteindelijk een betere arts van zou worden.

Blunder 3: Je verbale boodschap krijgt 50% van zijn betekenis door je non-verbale boodschap

Ontslagen worden heeft mij geleerd helder te kijken naar wat mijn rol is of zou moeten zijn. Ik heb ooit een “kritisch” project toegewezen gekregen wat direct opgepakt moest worden. Er stond heel veel druk op en er hing heel veel van af. Ik ben vooral uren achter de schermen bezig geweest om alles uit te zoeken, hoe alles liep en om alle processen eigen te maken. Ik wilde mezelf bewijzen en de controle hebben over echt alles, maar helaas.

Mijn “onzichtbaarheid” achter de schermen werd uitgelegd als het niet durven nemen van verantwoordelijkheid en het niet zelfverzekerd genoeg zijn voor het runnen van zo’n project. En dat was het dan. Ik kon vertrekken.

In mijn NLP Practitioner training leerde ik communicatie regels. 50% van wat je zegt wordt ondersteund door 50% van wat je doet. Ik creëerde door mijn gedrag een verkeerde indruk. Ik communiceerde niet, en wat ik verbaal wel communiceerde kwam niet overeen met de verwachting. Daarnaast weet ik nu hoe belangrijk rapport en kalibreren zijn wanneer je met mensen communiceert. Als ik dat eerder had geweten…..

Blunder 4: Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven

Ik richtte een platform op voor jonge ouders puur gericht op de Nederlandse markt. Maar de echte experts op dit vlak zitten vooral in landen als Amerika en Canada. Dat zorgde ervoor dat ik in Nederland niet de resultaten boekte die ik voor ogen had. Dus vormde ik het om tot het eerste online platform dat gebruik maakte van de expertise waar die ook vandaan kwam. Een wereldforum, communicerend met jonge ouders waar ook ter wereld. Door groot te denken ben ik in contact gekomen met de meest inspirerende mensen ter wereld. Ik had dat nooit durven domen. Soms moet je jezelf toestemming geven om groot te mogen dromen.

De mooiste leefregel voor mij vanuit NLP is dat je de belangrijkste persoon bent in jouw leven. Wanneer jij jezelf niet ontwikkelt, kom je nooit verder dan waar je nu bent. Ik moest leren groot te durven dromen. En dat stukje heb ik kunnen leren tijdens mijn NLP training.

Blunder 5: Heb respect voor het wereldmodel van de ander

Ik kwam in de problemen op mijn werk door niet voldoende transparant te zijn in mijn communicatie en dagelijkse werkzaamheden. Ik heb een baan met veel vrijheden en weinig controle. Mijn leidinggevende weet wel dat ik te vertrouwen ben maar doordat ik niet communiceerde over waar ik mee bezig was en welke nieuwe initiatieven ik aan het ontwikkelen was, kwam ik toch in de problemen. Ik heb geleerd dat hoe betrouwbaar je ook bent – wees transparant. Laat zien en praat over de dingen waar je mee bezig bent.

Ik was ervan overtuigd dat mijn leidinggevende wel snapte hoe ik in elkaar zat en dat zij mij daarom mijn gang liet gaan. Toen dat anders bleek te zijn vatte ik dat eerst op als wantrouwen. Ik werd boos. Hoe durfde zij mijn betrouwbaarheid in twijfel te trekken. Maar tijdens mijn NLP Practitioner training werd mij duidelijk dat mijn kijk op de wereld niet de werkelijkheid is. Andere mensen kijken anders naar de wereld. Dus respecteer dat er andere manieren zijn om naar dezelfde situatie te kijken. Dat scheelt een hoop misverstanden.

Blunder 6: Iedereen heeft het recht om te leren en fouten te maken

Ik gaf leiding aan een team dat een jeugd festival organiseerde. Op de avond van het event ontdekte ik dat het theater maar voor een kwart gevuld was. Voor ons allemaal was het een triomf dat we het perfect georganiseerd hadden, en ook een grote domper dat er maar zo weinig publiek was. Die avond namen we onszelf voor om door te gaan op de ingeslagen weg. Vooral ook om de focus op de publiciteit te houden, net zo lang totdat de zaal vol zou zijn.

Je kunt natuurlijk wel een zondebok zoeken en aandacht besteden aan alles wat er fout is gegaan zodat je de verantwoordelijke er op kunt aanspreken, maar helpt dat je nu echt vooruit. Vanuit mijn NLP training heb ik geleerd dat het maken van fouten een kans is om je focus aan te scherpen. Iedereen heeft recht op een slechte dag. Iedereen mag fouten maken en iedereen mag leren.

Blunder 7: Schoonheid zit in de verschillen

Ik werd gevraagd om vice-president te worden van de organisatie waarvoor ik werkte. Na 6 maanden het geprobeerd te hebben was het voor mij duidelijk dat ik hier niet de juiste persoon voor was. Mijn kwaliteiten lagen duidelijk op een ander vlak. In plaats van ontslag nemen deed ik een stapje terug. Terug naar mijn kern, mijn kwaliteit. Aandere dingen toevoegen aan het bedrijf en doen waar ik goed in ben. Dan voel ik me weer goed.

Het is een keuze die nog elke dag waardevol voor mij is en ik train nu management en directie op het gebied van emotionele intelligentie en leer ze de waarde te zien van de verschillen in mensen. Want alleen als er verschillen zijn ontstaat de mogelijkheid iets nieuws te leren. Iemand die anders is of doet heeft iets te bieden wat voor jou van onschatbare waarde kan zijn… dat heeft NLP mij geleerd en daar ben ik nog elke dag blij mee. Het meest waardevolle inzicht ooit (voor mij)

Blunder 8: Weerstand is kracht

Ik kreeg een geweldig aanbod om mee te gaan toeren met een bekende Rock groep. Wel moest ik nog eerst auditie doen. Overtuigd van mijn muzikale kwaliteiten, ging ik vol enthousiasme de auditie in. Wat ik niet had verwacht is dat ik werd gevraagd op een manier te spelen waar ik echt niet achter kon staan. Het druiste totaal in tegen mijn muzikale gevoel. Ik had een heel ander uitgangspunt dan de groep en probeerde dat met goede argumenten door te drukken. Hoe meer ik vocht voor mijn “gelijk” hoe meer het duidelijk werd dat mijn auditie als niet geslaagd kon worden bestempeld.

De eerste vraag die mij gesteld werd tijdens mijn NLP training was waarom ik er zo’n behoefte aan had mijn gelijk te krijgen. Was het echt fout wat men vroeg of gewoon totaal anders dan ik kende? Wat bereik je met tegenover elkaar staan en om het hardst proberen jouw gelijk te krijgen? Je hebt immers altijd nog zelf de keuze om ja of nee te zeggen? Een inzicht waar ik nu in elk “conflict” aan terug denk. Waar gaat het eigenlijk over… wat is het grotere geheel? Is het echt wel zo belangrijk?

Blunder 9: Communicatie is manipulatie

Ik werk al zo’n 15 jaar als coach. In het begin van mijn carrière werkte ik met een talentvolle en opkomende topsporter waarvan ik echt overtuigd was dat zij het ging maken. Alles leek zo goed te gaan. Op een dag verbrak zijn het contact en sloot zich aan bij een andere coach. Een tijdje later kwam ik haar weer tegen en vroeg haar wat er gebeurd was. Ze twijfelde even maar toen vertelde ze mij, dat ondanks dat ze veel van mij had geleerd, ze ook vond dat ze veel te veel van mij moest nadenken over elke stap die ze zette. Alles moest ze uitwerken en bij elke stap moest ze van mij stilstaan en controleren of alles klopte. Ze wilde gewoon trainen en niet nadenken over wat ze moest doen. Trainen maakt je beter. Nadenken duurt alleen maar langer en daar word je niet beter van.

Toen ik tijdens mijn NLP training het woord “manipulatie” las, dacht ik als eerste aan de negatieve betekenis ervan. Later begreep ik dat het hier meer gaat om beïnvloeding. Met elke vorm van communicatie beïnvloeden we de ander om die te laten doen wat wij van hen verlangen of verwachten. En mijn pupil voelde zich in een richting gemanipuleerd waar ze niet naar toe wilde. Mijn fout.

NLP en menselijke interactie

Al deze ondernemers hebben een ding gemeen. Door hun training in NLP zijn ze beter gaan begrijpen hoe menselijke interactie werkt. Menselijke interactie is communicatie op z’n breedst. Daarom zou het ook goed zijn als NLP al wordt onderwezen vanaf de basisschool. Het zou een verplicht vak moeten zijn. Helaas is het dat nog niet zo.

Maar als je denkt of het gevoel hebt dat jij baat zou kunnen hebben bij een NLP training, dan is onze NLP Practitioner misschien iets voor je. In deze training ontwikkel jij je zowel op zakelijk vlak en op persoonlijk vlak. Het maakt je communicatief beter en helpt je met het bereiken van jouw doelen.


Reacties
Categorieën