Wat is het nadeel van alle die Appjes
Een Appje en/of berichtje met je mobiel versturen is niet meer uit ons leven te denken. Het is een makkelijke manier om snel iemand te contacten en te beantwoorden. Bellen hoeft niet meer. Waarom zou je nog praten met elkaar? We zijn vergeten hoe emotieloos het effect van appjes is, ondanks het gebruik van emoticons (waarvan we de echte betekenis vaak ook niet kennen).
Het gebeurt ons allemaal
Is het jou wel eens overkomen dat je boos werd, omdat het appje dat je ontving totaal niet paste bij wat je verwacht? Jij stuurt bijvoorbeeld naar je beste vriendin: ”Ik zit niet lekker in mijn vel.” En zij appt terug: “Ik ben aan het werk. Bel je vanavond.” “JA HALLO! Ik zit hier te janken op de bank en dan krijg ik dat? Geen kus of knuffel erbij? Wel tijd om te appen maar niet de moeite nemen om er 1 smiley bij te zetten?!” Je hoofd neemt je mee in het ergste scenario. Doemdenken. Zelfmedelijden. En alles omdat er een berichtje niet was zoals jij verwachte en je emoties hoog zitten.
Wat wil je zeggen?
Door even snel een berichtje te sturen, komt wat je wilt zeggen misschien niet duidelijk over. Context is alles. Dan hebben we nog onze Nederlandse taal. Plus vanuit welke streek komt iemand? Wat zegt hij/zij precies? Je ziet de ander niet, dus de fysieke reacties die essentieel zijn om een goede reactie terug te geven mis je.
Stilstaan bij wat gebeurt tussen jou en de ander, bij jezelf, niet in termen van beoordelen, wel in termen van gewaarwording. Na gewaarwording volgt bewustzijn, dat kun je gebruiken bij het managen van je state. Ondersteunend aan het idee van statemanagement zijn de ‘mental laws of selfawareness’: de mentale wetten van zelfbewustzijn.
De ‘mental laws of selfawareness’ zijn een extra aanmoediging om te reflecteren op:
- Wat je zegt
- Welk doel / welke intentie je wilt dienen met wat je zegt
- Of datgenen wat je zegt de meest effectieve manier is om dit doel te dienen
- Wat het effect is op en in mensen (zorgvuldig observeren en navragen)
- Hoe dit laatste je, indien nodig, alsnog de weg wijst naar nog effectiever communiceren
(bron: NLPro-Groep Master Practitioner manuel)
Verwachting versus realiteit
Wat we dus leren van de ‘Mental laws of selfawareness’, is dat er meer is dan we zien. Je verwachtingen zijn soms niet reëel. Vooral niet wanneer het om appjes gaat. Wat er in het bovenstaande voorbeeld gebeurde, is dat de verwachting “hulp krijgen” vanuit een persoon kwam. Wie de ander was, werd niet over nagedacht. Wat de ander misschien aan het doen was, werd niet over nagedacht. Het appje die ontvangen werd, was misschien wel met heel veel zorgen en liefde gestuurd, en kon de betreffende persoon niets meer dan dat omdat hij/zij in vergadering zat. Dus het goed bedoelde “even snel” berichtje, zorgde aan een stortvloed van emoties. Onbedoeld.
Bewust reageren en ontvangen
Respecteer de ander en laat jouw geluk niet van die persoon afhangen. Zit je een keer niet lekker in je vel, bel dan naar iemand. Zorg ervoor dat je de juiste zorg en liefde krijgt OF dat je het geduld hebt om te wachten tot de ander tijd heeft. En dan echte oprechte tijd. Een appje, hoe goed bedoeld en hoe veel emoties je er ook in stopt, blijft een appje. Gevoelloos, emotieloos, toonloos, met andere woorden: neutraal. Oprechte aandacht is samen, met elkaar, met geluid, warmte, en tijd ervoor nemen. Volgende keer dat je appt, bedank dan wat je wilt bereiken. Hoe lang heb je hem/haar al niet gesproken of gezien? Juist… tijd om wat af te spreken. Neem de controle over je eigen geluk en leven.