Zonder licht ... geen schaduw
zonder licht geen schaduw
NLP artikelen
Jack Smit
NLP artikelen
06/08/2021
2 min
0

Zonder licht ... geen schaduw

06/08/2021
2 min
0

Deze zin komt in de beste gezinnen, families, groepen, etc. voor. Je kan de schaduw uit je leven willen bannen, alleen betekent dit dat je dan geen zon meer hebt. Het wordt een donker geheel. Laat je de schaduw er af en toe zijn, dan geniet je meer van de zon en het licht. Je gaat waarderen wat je hebt (gehad) en ziet wat er WEL goed is. Af en toe de schaduw erkennen en erin staan kan echt geen kwaad. Erken dat het leven fouten geeft. Zo worden we sterker en blijven we groeien.

Waar ligt de focus?

Er zijn vaak situaties waar een conflict ontstaat. Dit gebeurd in de beste families, teams, groepen. Het kan botsen om een “fout” die iemand maakt. Blijven communiceren is dan zo belangrijk! Wij mensen zijn de experts als het gaat om aannames maken en verwachtingen scheppen. Tijdens de NLP trainingen leer je hier mee omgaan. “De kaart is niet het gebied” betekent niets anders dan dat jouw werkelijkheid niet de werkelijkheid van een ander hoeft te zijn. Als NLP’er leer je respect te hebben voor de ander en te zien wat er wel goed is. Waar ligt jouw focus? Wil je de situatie oplossen en het mooie zien van elkaars verschillen? Of ligt je focus alleen op het wijzen naar fouten, vergeten wat er al die jaren wel goed is geweest, en ben je liever kwaad dan blij? De laatste 3 punten kost ons mensen zo veel energie. Wat is de reden dat je deze focus houdt, en wat kan je doen om dit voorgoed te veranderen?

Iedereen is waardevol

Iedereen heeft waarden. Gelukkig verschillen wij allemaal, zodat wij niet elkaars mening hoeven te delen. Wel kunnen we doen wat ons gelukkig maakt. Als dat betekent dat het beter is om van iemand afscheid te nemen, dan is dat oké. De persoon van wie je afscheid neemt, heeft in jouw leven geen belangrijke rol meer. Je hebt je eigen keuze gemaakt en vervolgt je eigen pad. Wat hierin belangrijk is, is dat je dit met een bewuste goede intentie doet. Bij de NLPro-Groep maken wij veelvuldig mee dat mensen “door willen gaan met hun leven”, echter ze blijven wijzen naar wat de ander steeds fout heeft gedaan.

Relatietherapie is hiervoor een prachtig voorbeeld. Ooit werd je verliefd, was hij/zij de persoon van je dromen. Als het niet meer werkt tussen beide, na jaren van gelukkig zijn geweest, dan gaat het mis. Communicatie loopt vast, boosheid over de kleinste dingen, en het wijzen is begonnen. “Jij doet nooit dit….! Jij doet nooit dat…! Het is ook altijd hetzelfde liedje met jou!” Begin eerst eens met luisteren. Wat wil je zelf? Kijk naar de persoon tegenover je. Is hij/zij je vergeving niet waard, om vervolgens liefdevol uit elkaar te gaan? Respectvol, rustig en bewust. Wat is de reden dat er nu alleen nog maar gekeken wordt naar de schaduw, als er ook zo veel zonlicht was en misschien nog steeds wel is?

Kies bewust

Iedereen heeft het recht om te leren. Niemand is beter dan een ander. Jouw leven is niet waardevoller dan die van een ander. En zo kunnen wij nog wel een tijdje doorgaan. De boodschap die wij in deze blog willen geven, is dat we niet vergeten te kijken hoe mooi het leven is. Laat je hoofd en je boze gedachten niet overstemmen. Vooral in deze tijden zijn wij erg goed in “depressief doen” en ons eenzaam voelen. Dit is niet nodig en wij begrijpen dat dat nog niet zo makkelijk is om hier alleen uit te komen. Vraag daarom altijd hulp als je je eenzaam voelt of als je het niet ziet zitten. En durf het gesprek aan te gaan en te luisteren naar wat de ander zegt. Zet je eigen gevoel heel even opzij, om te begrijpen wat de intentie was. Begrijpen wat de ander reden van is en trek daarna je conclusie. Zo blijf je trouw aan jezelf en respecteer je de ander.

Zonder licht is er geen schaduw.

 

Reacties
Categorieën