Burn-out het nieuwe normaal?
Burn-out normaal of niet
NLP artikelen
Jack Smit
NLP artikelen
06/28/2021
2 min
0

Burn-out het nieuwe normaal?

06/28/2021
2 min
0

Wat als iedereen weet wat jij meemaakt? Iedereen begrijpt je, want iedereen heeft een burn-out meegemaakt. En ja jouw gevoel is natuurlijk precies hetzelfde als die van anderen! Toch?! Niet dus! Hoeveel mensen ook van je houden, ze hebben geen idee wat jij nu doormaakt. Iedereen gaat op de stoel van de arts zitten en zal jou wel even vertellen wat het beste werkt. Wanneer ga je naar jezelf luisteren?

Dit werkt….

De buurvrouw van je moeder heeft nog wel iets liggen wat zal helpen tegen jouw klachten tijdens je burn-out. Het internet staat vol met goed bedoelde adviezen. Als je zo vrij bent om je klachten openbaar te maken, zal een handvol "artsen" opstaan. Ongediplomeerd en vol met kennis “die ze ergens hebben gelezen”. En terwijl je alle adviezen opvolgt om maar van je klachten af te komen, merk je dat je dieper en dieper raakt. Je zakt weg in je eigen ellende en weet gewoon niet meer waar je moet beginnen. Tijd om die echte gecertificeerde specialist om hulp te vragen

Schaamte voorbij

Durven zeggen dat het niet meer zo gaat, is de eerste stap. De druk van de maatschappij zit in je hoofd. Je gaat merken dat mensen nog steeds van je houden als je voor jezelf kiest. Je werk nog steeds je werk is. En de wereld blijft draaien, zelfs als jij even op pauze drukt. Wij mensen zijn ware artiesten als het gaat om “dingen verzinnen”. Wat anderen van ons denken, wat er gaat gebeuren als we voor onszelf kiezen. Alle scenario’s kunnen voorbij komen en hierdoor laten we onze eigen angsten groeien. Niet echt handig op het moment dat je juist je stress en angsten weg wilt hebben.

Geef het aan

Al die ongevraagde adviezen en goed bedoelde middeltjes om rustig te worden, mag je gewoon weigeren. Jij weet wat je het beste nodig hebt. Wanneer iemand weer wat adviezen wilt geven, mag je gerust zeggen: “Mag ik je onderbreken? Ik zou graag zelf willen uitzoeken wat het beste werkt.”

Ga lekker samen wandelen. Koop/leen een goed boek. Zet in je agenda wanneer het jouw tijd is. Maak een eigen plekje in huis, waar je je veilig en rustig voelt. Richt het in zoals jij het wilt en waar je je terug kan trekken, wanneer het even te veel wordt.

burn-out

De kracht van kleine stapjes

Als je in een burn-out zit, heeft hard blijven doorrennen geen zin. Kleine stapjes werken veel beter. Je kan dan je grenzen voorzichtig gaan verkennen en je eigen lichaam onderzoeken. Het vertrouwen in je lichaam kan weg zijn, dus aan jou om deze terug te vinden. Het lichaam is een prachtig apparaat. Wondjes krijgen korstjes. We kunnen dik worden en dun worden. Eten wordt geabsorbeerd, waardoor we kunnen groeien en gezond blijven. Wees trots op je eigen lichaam. Deze heeft er nu voor gekozen om vol op de rem te trappen om jou te beschermen. Omarm die zelfliefde en luister ernaar. Ga weer opbouwen door kleine stapjes te nemen. Van de bank af en naar buiten. Rustig (onder begeleiding) sporten. Gezonder eten en water drinken. En blijf ademen…

Investeer in jezelf

Neem geen genoegen met een wachtlijst en een eventuele stempel die je krijgt. Je bent niet burn-out! Je hebt geen burn-out. Je doet het. Dat verschil is zo enorm belangrijk. Wat je doet kan je beïnvloeden. Wil je hierop wachten en behandeld worden zoals iedereen? Of kies je toch voor de individuele aanpak? Ben je het niet waard om het beste te gaan doen? Burn-out hoeft echt geen maanden te duren. Je bent gevallen, en dat is oké. Zorg er alleen wel voor dat je opstaat als een herrezen Fenix!

Neem contact met ons op en maak een afspraak. Het eerste gesprek is altijd gratis en heel waardevol.

Investeer in jezelf. Leef jezelf vrij!

Reacties
Categorieën