NLP Een stukje geschiedenis
geschiedenis NLP

NLP Een stukje geschiedenis

NLP staat voor: 

Neuro Linguïstisch Programmeren.

Deze term is bedacht door Richard Bandler en John Grinder. Deze staat voor de manier waarop onze communicatie ons gedrag en daarmee het resultaat van wat we doen, beïnvloedt. Dat is wat Neuro Linguïstisch Programmeren eigenlijk is en iedereen kan NLP leren!

NLP is begin jaren zeventig ontwikkeld. Richard Bandler ging samenwerken met John Grinder, die toen ‘associate professor’ linguïstiek was aan diezelfde universiteit. Als veteraan van de Vietnam oorlog sloot Frank Pucelik zich aan bij Bandler en Grinder. Door de ervaringen die Frank als medisch specialist in de oorlog had opgedaan, wist Frank op een unieke en razendsnelle manier slachtoffers van drugsmisbruik uit hun “bad trips” te praten. Zijn manier van werken was in die tijd voornamelijk gebaseerd op Gestalt-therapie.

Samen ‘bestudeerden’ zij drie therapeuten die blijvende gedragsveranderingen bij hun cliënten konden bewerkstelligen: 

Fritz Perls (1893-1970), de grondlegger van de Gestalt therapie. 

Virginia Satir (1916-1988), een zeer succesvol gezinstherapeute.

Milton Erickson (1901-1980), de vader van de hypnotherapie en wereldberoemd hypnotherapeut. 

Naast Richard Bandler en John Grinder hebben Frank Pucelik, Alfred Korzybski, Gregory Bateson en Noam Chomsky veel invloed gehad op wat later NLP is genoemd. 

Bandler en Grinder hebben invloeden vanuit de psychologie, psychiatrie, linguïstiek, verschillende soorten therapie en computermodellen in NLP bij elkaar gebracht met maar één gedachte. Het moest werken, het moest het gewenste resultaat opleveren.

Die nieuwsgierigheid naar hoe deze mensen met hun taal effecten bij anderen konden bewerkstelligen en de drang om dit inzichtelijk en overdraagbaar te maken, hebben uiteindelijk geleid tot wat we nu NLP noemen. De wetenschap van de voortreffelijkheid, de leer van succes.

NLP is dus niet verzonnen, deze modellen werkten al, het was er al. Maar door de vragen die Bandler, Grinder en Pucelik aan hun modellen hebben gesteld, zijn deze modellen zich ook bewust geworden van wat zij deden. Daardoor konden zij nóg betere resultaten behalen. Met andere woorden: als je je eenmaal ergens van bewust bent, kun je je er nooit meer niet bewust van zijn! En als je er bewust mee aan de slag gaat, kun je dus dezelfde resultaten behalen als de mensen die gemodelleerd werden. Mensen worden dus NLP coach door een NLP cursus te volgen en hier zelfs hun beroep van te maken.

Frank Pucelik is jaren lang buiten beeld gebleven. Zoals Frank het zelf verwoord: op enig moment werd ik door Richard verzocht te vertrekken op een manier die niet mis te verstaan was. Frank richtte “Meta International” op en werkte verder met de modellen en technieken die hij zelf had ontwikkeld ten tijde van de samenwerking.

Nu, 40 jaar na de breuk heeft Frank besloten om ook zijn aandeel in de ontwikkeling van NLP met de wereld te delen zodat de puzzel weer compleet is.

Wil je de volledige achtergrond zelf lezen dan is er enkele jaren geleden een boek verschenen dat wij je van harte aanbevelen. Het heet “Het hart van NLP ( o.a. verkrijgbaar bij BOL.com)

Reactie plaatsen