Virginia Satir
Virginia Satir

Virginia Satir

Virginia Satir

Geboren 26 juni 1916, overleden 10 september 1988. Virginia Satir was een van de belangrijkste gezinstherapeuten en grondlegger van meerdere therapieën. In de NLP basis heeft ze veel invloed gehad en haar ideeën zijn de basis voor meerdere therapieën, zoals de familieopstelling van Bert Hellinger

NLP

Doordat Richard Bandler en John Grinder Virginia hebben gemodelleerd, is haar werk duidelijk terug te vinden in de NLP. Dit werd een belangrijk onderdeel van de Neuro Linguistisch Programmeren (NLP) training. Satir was niet heel blij met het gebruik van haar werk door Richard en John. Ze ging alleen verder en na 10 jaar koos Jerry Weinberg ervoor om met Virginia te werken, nadat hij heel betrokken was geweest bij NLP Trainingen.  Tot haar dood heeft Virginia gewerkt met Jerry en Jean Mclendon.

Satir Categorieën

Virginia Satir heeft de menselijke reacties bestudeerd en mensen verdeeld in vijf typen op basis van communicatiepatronen. In haar boek: “Mensen maken mensen”, legt ze hier meer over uit. Haar typologie is zeer bruikbaar bij training/coaching aangezien je bewust vijf communicatiestijlen, ook wel coachstijlen genoemd, kunt inzetten.

Zij ontdekte deze universele communicatiepatronen tussen mensen wanneer er sprake is van spanning of stress. Mensen laten deze stresspatronen zien als er tegelijkertijd het gevoel van eigenwaarde in het geding komt. Hierdoor functioneer je niet meer als geheel. Bepaalde delen van jezelf laat je niet meer zien, terwijl andere delen de overhand krijgen tijdens het communicatieproces.

Tijdens een coachproces kun je bewust deze coachstijlen inzetten om je cliënt te prikkelen. Wissel de stijlen gepast af en let op je zintuigelijk scherpzinnigheid en rapport. De stijlen onderscheiden zich in woordgebruik, lichaamshouding en tonaliteit.

(Bron Satir Categorieën: manual Life's Essance)

Reactie plaatsen