Fritz Perls
Fritz perls

Fritz Perls

Fritz Perls 

geboren te Berlijn op 8 juli 1893. Overleden op 14 maart 1970, te Chicago.

Biografie

Fritz Perls was een vooraanstaand psychiater en psychotherapeut en van Joodse afkomst. Verwacht werd dat hij rechten ging studeren zoals zijn oom Hermann Staub. In plaats daarvan studeerde Perls medicijnen. Nadat hij in de Eerste Wereldoorlog in het Duitse leger gediend had, studeerde hij af als arts. Hij werd aangetrokken door de psychiatrie en het werk van Sigmund Freud en Wilhelm Reich.

Perls ging in 1960 naar Californië. Hier had hij workshops als lid van het Esalen instituut. Hij verliet de  de U.S.A. om een gestalt-gemeenschap op te richten in Canada. Fritz Perls overleed aan zijn hart na een operatie in Chicago. Hij was 76 jaar oud.

Gestalttherapie

Fritz Perls bedacht de gestalt-therapie, die hij vanaf de jaren veertig ontwikkelde met zijn vrouw Laura Perls. De gestalt-therapie gaat om al het contact die je als mens hebt met jezelf én omgeving, zoals bijvoorbeeld partner, familie en werk. Hij was buiten het terrein van de psychotherapie bekend om een passage, omschreven als de Gestalt-bede. Dit gold vooral in de jaren zestig, toen deze vorm van individualisme grote belangstelling had.

Reactie plaatsen