Gregory Bateson
Gregory Bateson

Gregory Bateson

Gregory Bateson

Geboren 9 mei 1904, (Grantchester). Overleden 4 juli 1980, (San Francisco)

Sociale wetenschapper

Gregory Bateson was antropoloog, sociaal wetenschapper en cyberneticus. Hij is een van de belangrijkste sociale wetenschappers van twintigste eeuw. Ook was hij sterk gekant tegen de wetenschappers die probeerden alles te 'reduceren' tot louter materie. Hierdoor was hij vastbesloten om 'Geest' opnieuw in de wetenschappelijke vergelijkingen te introduceren.

Boeken/ Studie

Gregory schreef twee beroemde boeken "Steps to an Ecology of Mind", en "Mind & Nature". Vanuit zijn standpunt is de geest een bestanddeel van de ‘materiële werkelijkheid’. Hierdoor is het dus onzinnig om te proberen de geest van de materie te scheiden. In de jaren twintig en dertig was Bateson druk bezig geweest als antropoloog op Bali. Hier hielp Gregory onder meer de wetenschap van cybernetica te ontdekken. Doordat zijn nieuwe standpunt snel werd aangenomen door veel denkers in de antipsychiatrie beweging, ontstond er veel respect en nieuwe visies. Bateson maakte een model en een nieuwe epistemologie voor het ontwikkelen van een nieuw begrip van menselijke waanzin. Zijn uitvinding van de theorie van de dubbele binding werd serieus genomen door deze beweging.

Logische niveaus

Logische niveaus zijn een hypothese vanuit neuro linguïstisch programmeren (NLP). Het geeft dat er 6 logische overtuigingsniveaus zijn waarin mensen leren, veranderen en functioneren. Deze logische niveaus van leren, verandering en denken zijn geïntroduceerd in de "Unified field theory" van Robert Dilts. Dit is gebaseerd op het werk van Gregory Bateson.

 

 

 

 

Reactie plaatsen