Richard Bandler
Richard Wayne Bandler

Richard Bandler

Richard Wayne Bandler.   Geboren te New Jersey 24 Februari 1950

Biografie in het kort

Richard Bandler woonde in Sunnyvale, Californië. Aan het einde van zijn studie in 1973, haalde bij zijn bachelorsgraad Filosofie en Psychologie. In 1975 zijn Master Psychologie. Bob Spitzer nodige Richard uit om mee te werken aan het boek ‘The Gestalt Approach’. Hiervan was Fritz Perls de grondlegger. Ondertussen volgde Richard trainingen bij Virginia Satir. Zij was een vooruitstrevend en erkend gezinstherapeute. Tijdens deze trainingen ontmoette hij John Grinder. John gaf begeleiding aan Richard bij de gestalttherapie workshops. 

De methode modelleren ontstond toen Richard Bandler en John Grinder personen gingen observeren uit hun eigen vakgebied. Ze keken naar wat ze anders deden dan de rest. Fritz Perls was hier 1 persoon van. Dit deden ze van beeldmateriaal omdat hij net was overleden.  Ook modelleerde ze Viriginia Satir, Moshe Feldenkrais, Milton H. EricksonGregory Bateson en Linus Pauling. De ontwikkelingsmodellen zoals Design Human Engineering, Shamanistic Engineering en Neuro Hypnotic Repatternin, zijn ontstaan tijdens zijn reizen. In India, Afrika en Mexico modelleerde hij Yohi’s en Sjamanen, waardoor hij deze ontwikkelingsmodellen kon maken.

NLP

Richard Bandler noemt NLP zijn levenswerk. Hij bedacht de term ‘Neuro Linguïstisch Programmeren’. Als een van de ontwikkelaars is hij verantwoordelijk voor veel belangrijke methodes en ideeën binnen de NLP. De methode Swish-pattern, Ankeren, maar ook oogbewegingen, het Metamodel, het Miltonmodel en nog veel meer.

Bij het ontwikkelingen van de Sub-modaliteiten werkte hij veel samen met Todd Epstein. In de jaren 90, heeft Richard het NLP verbeterd met nieuwe methodes. O.a. Design Human Engineering (DHE) en Neuro Hypnotic Repatterning (NHR) zijn toegevoegd.

Reactie plaatsen