John Grinder
John Grinder

John Grinder


John Grinder

(Geboren 10 Januari 1940), is een Amerikaanse taalkundige, auteur, managementconsultant, trainer en spreker.

John Grinder is mee oprichter van neuro-linguïstisch programmeren (NLP). Dit was samen met Richard Bandler. Hij is mededirecteur van Quantum Leap Inc.. Dit is een managementadviesbureau, opgericht door zijn partner Carmen Bostic St. Clair in 1987. In 1989 trad Grinder trad toe. Grinder en Bostic St. Clair organiseren ook internationaal workshops en seminars over NLP.

Studie

Grinder studeerde af aan de Universiteit van San Francisco. John ging hierna Amerikaanse leger in en diende als kapitein in de US Special Forces in Europa tijdens de Koude Oorlog. Daarna ging hij werken voor een Amerikaanse inlichtingendienst. Eind jaren zestig keerde hij terug naar de universiteit om taalkunde te studeren. Hij behaalde zijn Ph.D. graad in 1971. Zijn proefschrift, getiteld "On Deletion Phenomena", werd in 1976 door Mouton gepubliceerd.

John Grinder werkte in de '70 in het laboratorium van George A. Miller. Na het behalen van zijn doctoraat ging hij werken als assistent-professor aan de Universiteit van Californië. Zijn onderzoek richtte zich op Noam Chomsky's theorieën over transformationele grammatica. Gespecialiseerd in zinsleer- en deletiefenomenen. Edward Klima, doctoraal adviseur van zowel Postal als Grinder, raakte betrokken bij de vroege ontwikkeling van generatieve betekenisleer.

“De weerstand die je tegenkomt is een boodschap over wat jij doet en niet over wat de ander doet.”

citaat: John Grinder

Reactie plaatsen