Kinderdepressie? Laat je kind weer echt lachen.
Kinder depressie
NLP artikelen
Jack Smit
NLP artikelen
02/18/2021
3 min
0

Kinderdepressie? Laat je kind weer echt lachen.

02/18/2021
3 min
0

Kinderdepressie? Laat je kind weer echt lachen. Een schreeuw om aandacht. Nee joh, corona-moe! Mijn kind is alleen maar moe door alle “Corona-toestanden”!

Herkenbaar? Is jouw kind lusteloos? Vaak verdrietig? Lijkt communiceren niet te doen? We zien het steeds vaker gebeuren. De spanning in het gezin loopt op. Communicatie verandert naar schreeuwen of negeren. Vermijdend gedrag, om erger te voorkomen. Of agressief gedrag. Een wanhopige uitvlucht uit de situatie. Hoe ga je nou om met een kind (of kinderen) die niet meer met zichzelf of een situatie kan omgaan? Geef extra aandacht aan je kind(eren), juist nu! Laat het niet op een beloop gaan, zeg niet “als Corona weg is dan gaat het wel beter”… de nasleep kan namelijk heel lang duren als je er geen aandacht aan geeft.

Puur

Kinderen worden geboren met een mooi puur gevoel. Ze weten heel goed hoe ze moeten aangeven wanneer ze honger of dorst hebben. Als baby leren ze razend snel; “Hé?! Als ik zo doe, krijg ik eten. En als ik zo doe, krijg ik een schone broek”. In de jaren van hun leven, leren ze veel bij. Hierdoor kunnen ze vergeten hoe hun gevoel werkt en hoe ze zich mogen uiten. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Als volwassen persoon, maar ook als kind, kan er een moment komen waarop er inwendig geschreeuwd wordt; “Dit wil ik niet meer”! De behoefte om jezelf te mogen laten zien en te uiten komt vanzelf. Luister naar je kind. Neem dit moment serieus!

Lichamelijke klachten

De signalen van lichamelijke klachten beginnen klein. Vaak vallen deze niet eens op. Daar kan geen ouder iets aan doen. Het is namelijk aan het kind om hierover te praten. Denk aan; slecht (in)slapen, niet fit uit bed kunnen of willen komen. Obstipatie, buikpijn, misselijkheid. Verminderde concentratie op school. Vermoeidheid overdag. Als deze klachten te lang doorgaan komen er vanzelf meer klachten. Huidklachten, extreme vermoeidheid, prikkelbaar tot agressief, lusteloos en niets meer willen (zin hebben in het leven). De lijst is eindeloos en deze merken de ouders, school en verzorgers, zeker wel op. Alleen wat is nu de aanleiding geweest?

Stress en depressie

Vaak is stress een grote veroorzaker van een depressie. Stress is voor niemand goed. Als je kind zich niet veilig voelt, thuis of op school, kan dat enorme stress geven. Gepest worden, een traumatische ervaring, druk ervaren om te MOETEN presteren. Het zijn allemaal aanleidingen. “Ik vind dat mijn kind het beste en het hoogste moet halen op school”. “Ik betaal toch zijn opleiding? Dan zal hij/zij ook voldoendes moeten halen”. “Alleen het BESTE is goed genoeg voor mijn kind”. Herkenbaar? Natuurlijk willen wij als ouders het beste en het mooiste leven voor onze kinderen. Alleen wanneer was de laatste keer dat je een goed gesprek samen met je kind had. Wanneer vroeg je; “Hoe is het met je?” “Ben je gelukkig?” “Ik zie dat je………. Kan ik je ergens mee helpen?” Je kan de stress wegnemen door aandachtig te luisteren en je kind serieus te nemen.

Coaching

Wij coachen kinderen om terug te gaan naar hun zelf. Naar hun eigen gevoel en het uiten hiervan. Welke klachten zijn er zichtbaar? En nog belangrijker, welke onzichtbare, niet tastbare klachten zijn er! Die gaan we naar boven halen. Het kind is in controle en wij begeleiden hem/haar met onze kennis en expertise.

Als ouder kan je het niet meer zien zitten; “Hoe kom ik in dat koppie?”, “Ik wil wel, maar hij/zij luistert of reageert niet!”, “Ik word verdrietig hem/haar zo te zien en voel me machteloos”. Dat is oké. Je handelt met de beste intentie. Wij zijn er ook voor jou als ouder/verzorger. Samen en vanuit liefde komen we tot de kern. Natuurlijk zijn er veel mogelijkheden. Ook als jullie van alles al hebben geprobeerd, is het het onderzoeken waard. Geef zeker niet op, maar praat erover.

Samen en vanuit liefde

Na de eerste keren kan je al verandering gaan merken. Het kind kan zich gaan uiten op verschillende manieren. Neem dit serieus. Leg je telefoon even weg en luister. Zodra dit namelijk gebeurd zijn we op de goede weg! Vanuit liefde en het gevoel van “samen komen we er wel”, zal het kind zich veilig genoeg voelen. Hierdoor slaan de coaching sessies nog beter aan en gaan we die positieve flow in. Het kind zal opbloeien. Weer voelen. Lachen. Actief worden. Klachten verdwijnen.

Kind zal weer kind zijn…. Dat is toch het mooiste wat er is?!

Meer infopaginarmatie over ons en onze coaching vind je op deze site

 

Reacties
Categorieën